Ο δείκτης Passport Index είναι αυτός που κατατάσσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα κάθε χώρας ανάλογα με το πόσα κράτη οι κάτοχοί τους μπορούν να επισκεφθούν χωρίς να χρειαστεί η έκδοση βίζας. Αναδεικνύει με τον τρόπο αυτό τα «ισχυρότερα» διαβατήρια στον κόσμο.

Σύμφωνα με την κατάταξη του 2016, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται Γερμανία και Σουηδία καθώς όσοι έχουν διαβατήρια αυτών των χωρών μπορούν να επισκεφθούν 158 χώρες χωρίς να χρειαστούν βίζα.

Πέρσι, την πρώτη θέση μοιράζονταν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση ενώ τα βρετανικά διαβατήρια είναι στη δεύτερη μαζί με τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα ελβετικά και τα φινλανδικά.

Τα λιγότερα ισχυρά διαβατήρια εκδίδονται συνήθως από τις πιο φτωχές χώρες, που συχνά βρίσκονται σε πόλεμο. Οι πολίτες του Αφγανιστάν μπορούν να επισκεφθούν μόνο 24 χώρες χωρίς να χρειαστούν βίζα. Οι Πακιστανοί λίγες παραπάνω, 31, ενώ οι πολίτες του πιο πρόσφατου κράτους, του Νότιου Σουδάν, μπορούν να ταξιδέψουν σε 36 χώρες.

Στην Αφρική το ισχυρότερο διαβατήριο το εκδίδει η Νότια Αφρική, που βρίσκεται στην 46η θέση στον κόσμο εξασφαλίζοντας είσοδο χωρίς βίζα σε 91 χώρες.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την κατανομή των ισχυρότερων και τον πιο «αδύναμων» διαβατηρίων σε όλο τον κόσμο.


Πηγή: Telegraph Travel Maps

Πηγή: Telegraph Travel Maps