Η δημιουργική πλευρά μιας σταγόνας

Όλα ξεκινούν από μια μικρή σταγόνα που κρέμεται στην οροφή ενός σπηλαίου, έτοιμη να δημιουργήσει η κάθε μια ξεχωριστούς σχηματισμούς. Είναι τα ιδιαίτερα αντικείμενα θαυμασμού όλων μας όταν επισκεπτόμαστε ένα σπήλαιο. Σπηλαιοθέματα, τα γλυπτά της Φύσης. Σε μελλοντικό άρθρο μας θα αναφερθούμε στην διαδικασία και στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της γης για να έχουμε εμείς την ευκαιρία να τα παρατηρούμε, να τα θαυμάζουμε και να τα μελετούμε.


Η αρχή της εξέλιξης


Η αρχή της εξέλιξης

Το ταξίδι της σταγόνας

Θα μπορούσε άνετα να σκεφτεί κάποιος ότι αφού όλα αυτά τα σπηλαιοθέματα προέρχονται από μια σταγόνα , το εσωτερικό ενός σταλακτίτη ή ενός σταλαγμίτη να είναι λευκό και διάφανο. Η σταγόνα όμως για να φτάσει στην οροφή του σπηλαίου κάνει μια πορεία, αργή, βασανιστική αφού ρέει και διέρχεται από εδαφικούς ορίζοντες με διαφορετική σύσταση. Το χρώμα αυτών των σχηματισμών μας το δίνουν τα οξείδια που αποτελούν ένα από τα συστατικά του στερεού φλοιού της Γης. Κατά το ταξίδι της μέσα από το έδαφος εμπλουτίζεται από αυτά τα αδιαφανή συστατικά. Τι είναι όμως τα οξείδια; Τα οξείδια σχηματίζονται όταν τα διάφορα χημικά στοιχεία οξειδώνονται από το οξυγόνο της ατμοσφαίρας. Έτσι για παράδειγμα έχουμε κόκκινους σχηματισμούς όταν η σταγόνα αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από οξείδια σιδήρου.


Σταλαγμίτες

Πως είναι άραγε το εσωτερικό τους

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι χρονοβόρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος δημιουργίας ενός σταλακτίτη μετά από έρευνες είναι 5 cm μέσα σε 100 χρόνια. Οπότε μπορούμε να σκεφτούμε το λόγο  γιατί τα σπήλαια είναι σημαντικά και απαιτούν την διαφύλαξη τους. Μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν, για το κλίμα που επικρατούσε και όχι μόνο.


Τομή απο σταλακτίτη

Οι πληροφορίες για το παρελθόν

Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κάνεις οτι το εσωτερικό μοιάζει κατά πολύ με το εσωτερικό ενός κορμού δέντρου. Το εσωτερικό ενός σταλαγμίτη και ενός σταλακτίτη μας δίνει όπως είπαμε και παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες του παρελθόντος που είναι πολύ σημαντικές για ερευνητικούς σκοπούς. Οι τομές γίνονται σε σπασμένα ήδη κομμάτια με σκοπό την έρευνα και για εκπαιδευτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να σπάσουμε από μόνοι κάτι από αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 5 εκατοστά χρειάζονται μέσο όρο περίπου 100 χρόνια. Οι διάφοροι χρωματισμοί των κύκλων στο εσωτερικό αλλά και στο σύνολο του σώματος ενός σταλακτίτη και ενός σταλαγμίτη μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα για τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιόδου, για την σύσταση της κάθε σταγόνας κατά την απόθεση της, για το μέγεθος της σταγονορροής και των βροχοπτώσεων, για την καθαρότητα του νερού και τέλος μας δείχνει τα οξείδια που είναι διαλυμένα μέσα στο νερό. Απο τους κύκλους μαθαίνουμε και την ηλικία του κάθε σχηματισμού.


Διάφορες τομές