Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πανελλήνιες εξετάσεις για το 2017 θα ξεκινήσουν μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι, οι μαθητές της τρίτης λυκείου θα δώσουν το πρώτο μάθημα των πανελλαδικών στις 5 Ιουνίου 2017, αφού πρώτα ολοκληρώσουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις τους.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο patrasevents.gr, ο Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων ΚάΠα, Χρήστος Καφέζας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η αλλαγή αυτή θα έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό αντίκτυπο για τους μαθητές. 

Συγκεκριμένα, δίνοντας ο εκάστοτε υποψήφιος πρώτα τις ενδοσχολικές εξετάσεις του θα έχει το πλεονέκτημα μιας καλύτερης προετοιμασίας, με γνώμονα πως κάποια από τα μαθήματα αυτά θα δοθούν στην συνέχεια και για τις πανελλαδικές.

Στον αντίποδα όμως, τα υπόλοιπα μαθήματα που δεν συσχετίζονται με τις πανελλήνιες θα περνούν αυτόματα σε δεύτερη μοίρα, αφού όπως είναι λογικό οι μαθητές θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μαθήματα που θα τους εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, παρά σε εκείνα που θα τους προσφέρουν ένα καλύτερο βαθμό στο απολυτήριο τους.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Καφέζας επισημαίνει πως είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε με σιγουριά για κάτι τέτοιο αφού οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας θα παρθούν από το νέο έτος, με στόχο η εφαρμογή του νέου εξεταστικού προγράμματος να γίνει σε ορίζοντα τριετίας, δηλαδή από το σχολικό έτος 2019-2020.