Σημαντικά έργα για τον τομέα του πολιτισμού, περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το νέο έτος.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει, μέσα στο 2017, εφόσον όλα πάνε καλά να προχωρήσει τρία τουλάχιστον έργα που θα έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, δίνοντας την δυνατότητα στην πόλη να αναδυθεί τουριστικά, οικονομικά και πολιτιστικά μέσα από αυτόν.

Το πρώτο έργο έχει να κάνει με τον θέατρο Τέχνης, στην Ακτή Δυμαίων. Το θέατρο που, ως γνωστόν είχε φτιαχτεί, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 είναι εγκαταλειμμένο και έχει λεηλατηθεί.

Ο Δήμος, ξέροντας ότι το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, είναι σε κακή κατάσταση χωρίς ο ίδιος να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό (χρειάζεται και η έγκριση του ΚΑΣ ως πολιτιστικό μνημείο), σκοπεύει να φτιάξει το θέατρο Τέχνης μέσα στο 2017, με δικά του χρήματα.

Χρήματα μπορεί βέβαια να μην του περισσεύουν, όμως από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο, η Πάτρα να μείνει χωρίς θέατρο.  Από εκεί και πέρα μέσα στο 2017, ο Δήμος θα προχωρήσει σε εργασίες στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο με σκοπό να το μετατρέψει σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Το Κέντρο αυτό θα βοηθήσει στην ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και σε συνδυασμό με την παρουσία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης που υπάρχει ήδη εκεί, θα αξιοποιηθεί το σύνολο του σημαντικού αυτού κτιρίου της Πάτρας. Το έργο θα γίνει με χρήματα του προγράμματος για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξης της Πάτρας.


Το νέο Δημοτικό Μέγαρο και ο δρόμος για τον Μυκηναϊκό Πάρκο

Παράλληλα, μέσα στο 2017, η δημοτική αρχή σκοπεύει να ξεκινήσει το σχέδιο που έχει για την ανακαίνιση του κτιρίου του Παλαιού Αρσάκειου. Εκεί η δημοτική αρχή θέλει να μεταφέρει το Δημοτικό Μέγαρο και ένα σημαντικό μέρος των δημοτικών υπηρεσιών.

Τα χρήματα για το έργο, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στην Μαιζώνος, υπάρχουν ήδη και μάλιστα έχει κοπεί σχετικό κονδύλι από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Τέλος, το τέταρτο έργο που θέλει να ξεκινήσει η δημοτική αρχή, σε ότι αφορά τον τομέα του πολιτισμού έχει να κάνει με την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Βούντενης και του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου που υπάρχει εκεί.

Ο χώρος μέχρι στιγμής έχει χαμηλή επισκεψιμότητα. Ο Δήμος σκοπεύει να φτιάξει έναν σύγχρονο δρόμο, από το Ολύμπιο έως τον αρχαιολογικό χώρο, διευκολύνοντας την προσβασιμότητα των επισκεπτών – τουριστών.  Το έργο θα κοστίσει γύρω στα 2 εκ. ευρώ και για τον λόγο αυτό, έχει μπει σε ειδικό  πρόγραμμα της Ε.Ε. που χρηματοδοτεί τέτοιου τύπου έργα.