Ζωγραφική, η τέχνη που κάνει τα χρώματα και τις εικόνες, λέξεις, εκφράζοντας συναισθήματα και καταστάσεις. Ποίηση, η τέχνη που κάνεις τις λέξεις, εικόνες με χρώματα και εκφράζει όσα η ψυχή δεν τολμά να ξεστομίσει!

Πόσο διαφορετικές και πόσο αλληλένδετες μορφές είναι και οι δύο, πόσο μπορούν να συμπληρώσουν η μία την άλλη όταν συναντηθούν!

Αυτή τη σχέση μάλλον κατάλαβαν ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής και ο ποιητής Χρίστος Ζανιάς και ''πάντρεψαν'' τα έργα τους σε μία υπέροχη έκθεση, που θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017, στην Artion Galleries στην Κηφισιά!

Τέτοιες μέρες γιορτινές, τους περισσοτέρους, σίγουρα θα σας βγάλει ο δρόμος μέχρι την πρωτεύουσα, οπότε αξίζει να επισκεφθείτε ένα τέτοιο γεγονός και να αποκομίσετε όλα τα θετικά του στοιχεία, να έρθετε σε επαφή με δύο ειδών τέχνες ταυτόχρονα και να καταλάβετε πόσο αρμονικά μπορούν να συνυπάρξουν.


Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εγχείρημα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο Χρίστος Ζανιάς προσεγγίζει τα έργα του Νίκου Καλατζή με το δικό του προσωπικό τρόπο και δημιουργεί αυτόνομη ποίηση, που διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα. Η Ελληνικότητα δεν αποτελεί για αυτόν αφηρημένη και τετριμμένη έννοια αλλά αξία αναλλοίωτη και αστείρευτη με συντεταγμένες διαχρονικές. Αξία απ’όπου μπορεί κανείς να εμπνέεται και να επανακαθορίζει την ταυτότητά του. Το ALONI editions παρέχει τη δυνατότητα σ΄αυτή τη συνεργασία να παρουσιαστεί στην Κηφισιά, στην Artion Galleries!


Ο Χρίστος Ζανιάς γράφει, χωρίς να περιγράφει, με αναφορά στα θέματα των ζωγραφικών έργων του Νίκου Καλατζή: 

''Αυτό που θαυμάζω πιο πολύ στο υψηλής αισθητικής έργο του είναι η  απαράμιλλη ικανότητα με την οποία (ανα)συνθέτει  τα φαινομενικά κατακερματισμένα τοπία, τον φαινομενικά κατακερματισμένο κόσμο μας.

Η τέχνη του είναι μοναδική ως προς την εξαίρετη ισορροπία που επιτυγχάνει ανάμεσα στο μοντέρνο και την παράδοση, την λεπτομέρεια και το όλο, τη σκιά και το φως αλλά κυρίως για την τόλμη της να εξελίσσεται συνεχώς διατηρώντας ακέραιο τον λιτό χαρακτήρα της.

Κάθε καινούργιος πίνακας του Νίκου είναι μιά σπουδή μέλλοντος και ταυτόχρονα μια άσκηση αλύγιστης μνήμης.

Είναι ίδιον της τέχνης του να ανανεώνεται διαρκώς αναδεικνύοντας την ενότητα του ελληνικού κόσμου.''