Ζωγραφική και ποίηση, λέξεις και χρώματα σμίγουν στην έκθεση του ζωγράφου Νίκου Καλατζή και του ποιητή Χρίστου Ζανιά που παρουσιάζει η Artion Galleries στην Κηφισιά, από την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου ως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εγχείρημα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στο Μόναχο της Γερμανίας.

Ο Χρίστος Ζανιάς προσεγγίζει τα έργα του Νίκου Καλατζή με το δικό του προσωπικό τρόπο και δημιουργεί αυτόνομη ποίηση, που διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα. Η Ελληνικότητα δεν αποτελεί για αυτόν αφηρημένη και τετριμμένη έννοια αλλά αξία αναλλοίωτη και αστείρευτη με συντεταγμένες διαχρονικές. Αξία απ’όπου μπορεί κανείς να εμπνέεται και να επανακαθορίζει την ταυτότητά του. Το ALONI editions παρέχει τη δυνατότητα σ΄ αυτή τη συνεργασία να παρουσιαστεί στην Κηφισιά, στην Artion Galleries!


Ο Χρίστος Ζανιάς γράφει, χωρίς να περιγράφει, με αναφορά στα θέματα των ζωγραφικών έργων του Νίκου Καλατζή: 

   ΄΄Αυτό που θαυμάζω πιο πολύ στο υψηλής αισθητικής έργο του είναι η  απαράμιλλη ικανότητα με την οποία (ανα)συνθέτει  τα φαινομενικά κατακερματισμένα τοπία, τον φαινομενικά κατακερματισμένο κόσμο μας.

Η τέχνη του είναι μοναδική ως προς την εξαίρετη ισορροπία που επιτυγχάνει ανάμεσα στο μοντέρνο και την παράδοση, την λεπτομέρεια και το όλο, τη σκιά και το φως αλλά κυρίως για την τόλμη της να εξελίσσεται συνεχώς διατηρώντας ακέραιο τον λιτό χαρακτήρα της.

Κάθε καινούργιος πίνακας του Νίκου είναι μιά σπουδή μέλλοντος και ταυτόχρονα μια άσκηση αλύγιστης μνήμης.

Είναι ίδιον της τέχνης του να ανανεώνεται διαρκώς αναδεικνύοντας την ενότητα του ελληνικού κόσμου΄΄ 

               Δύο από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιώργος Σταθόπουλος, μιλάνε για την καλλιτεχνική έκφραση του Νίκου Καλατζή: