Σε μια συζήτηση που είχε έντονο ιστορικό ενδιαφέρον εξελίχθηκε, όπως αναμενόταν, η παρουσίαση του βιβλίου της Αθηνάς Κακούρη «Τα δύο Βήτα» που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Καπόν και το βιβλιοπωλείο «Το Δόντι» την περασμένη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών.

Οι τοποθετήσεις της ιστορικού και δημοσιογράφου Χαρίκλειας Δημακοπούλου και του δικηγόρου – συγγραφέα Χρήστου Μούλια, για την περίοδο του εθνικού διχασμού και των γεγονότων της περιόδου 1910 – 1915, αφού τόνισαν την αξία της συγγραφής τέτοιων βιβλίων, εστίασαν στην ανάγκη να κατανοήσουμε το παρελθόν χωρίς προκαταλήψεις, με ψυχραιμία και γνώση των γεγονότων.


Η έντονη διαμάχη ανάμεσα στο βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο (που αποτελούν και τα «δύο Βήτα» του βιβλίου) χάραξε την ελληνική κοινωνία των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, όμως όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εκδήλωση πολλά από τα επίσημα αρχεία που θα φώτιζαν αυτά τα γεγονότα, παραμένουν ακόμα αταξινόμητα και απροσπέλαστα στους ερευνητές. Η ίδια η Αθηνά Κακούρη μελετούσε, όπως είπε, επί πολλά χρόνια τη συγκεκριμένη περίοδο θέλοντας να δώσει μια άλλη διάσταση απέναντι στην αντίληψη που έχει επικρατήσει, η οποία δικαιώνει τον Βενιζέλο και καταδικάζει τον Κωνσταντίνο.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η εκδότρια Ραχήλ Καπόν και η φιλόλογος Μίνα Πετροπούλου, εκπροσωπώντας το Σύνδεσμο Φιλολόγων Περιοχής Πατρών.