Το Πατρινό καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη και πιο ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα. Ξεκινά στις 17 Ιανουαρίου και κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας.

Κάθε χρόνο οι κάτοικοι της πόλης μας και φυσικά όχι μόνο ανυπομονούν να έρθει η στιγμή που θα λάβουν μέρος στο Πατρινό καρναβάλι. Τα μαγευτικά άρματα, η γρήγορη ροή των γκρουπ, τα χρώματα, η μουσική και το κέφι συνδυάζονται δίνοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Πρόκειται για ένα πακέτο που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και τρελαίνει μικρούς και μεγάλους. Το κέφι, η τρέλα, το χαμόγελο, ο χορός, η ζωντάνια παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε και σε μια μικρή αναδρομή του θεσμού σε παλαιότερα έτη μέσα από τα παρακάτω βίντεο.

Στο πρώτο βλέπουμε αποσπάσματα από το τελευταίο επεισόδιο της κοινωνικής σειράς Λόγω Τιμής (1996-7) με πλάνα από την νυχτερινή παρέλαση του Πατρινού καρναβαλιού του 1997 στις οδούς Γούναρη και Κορίνθου, έτσι όπως τα αποτύπωσε ο φακός του Mega. Οι πρωταγωνιστές ως μέλη ενός γκρουπ χορεύουν μέσα στο πλήθος και στην συνέχεια συνεχίζουν την πορεία τους μπροστά από την πλατεία Γεωργίου και την Κορίνθου όπου πέφτουν και οι τίτλοι τέλους.


Ταξιδεύοντας ακόμα λίγο πιο πίσω παρακολουθούμε τις μεγάλες παρελάσεις της Κυριακής στα έτη 1992 και 1993.

Το 1992 η αφετηρία των καρναβαλιστών ήταν η πλατεία Ομονοίας στην οδό Γούναρη. Μέσα από το βίντεο από το προσωπικό αρχείο του Τάκη Αγγελόπουλου θα δούμε συμμετοχές με φαντασμαγορικές, πολύχρωμες στολές και υπέροχα άρματα που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα σημερινά.


Το Πατρινό καρναβάλι του 1993 μέσα από την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής με τον φακό του μεγάλου περιφερειακού καναλιού Super B ακολουθεί στη συνέχεια με παρουσιαστές τους Μάκη Πουνέντη και Παναγιώτη Κορατζόπουλο.

Ο Μάκης Πουνέντης εκείνη την εποχή σπούδαζε στην Πάτρα και παράλληλα έκανε και τα πρώτα του βήματα στην τηλεόραση μέσα από το τηλεοπτικό σταθμό Super B. Στην πλατεία Γεωργίου από το μικρόφωνο του περνούν πολλοί καρναβαλιστές λέγοντας τα κλασσικά συνθήματα και δίνοντας τα απαραίτητα χαιρετίσματα στις οικογένειες ή τους φίλους τους. Όμορφες αναμνήσεις από παλιές καρναβαλικές χρονιές που μας δείχνουν πως όσα έτη και να περάσουν το καρναβάλι της Πάτρας ήταν και θα είναι το καλύτερο της Ελλάδας.


Τελειώνοντας το οδοιπορικό μας στην ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού θα σταματήσουμε στην μεγάλη Κυριακάτικη παρέλαση του 1989 με βασικό παρουσιαστή τον ξεχωριστό Άλκη Στέα, έναν άνθρωπο που άφησε το δικό του στίγμα στο μεγάλο θεσμό του Καρναβαλιού παρουσιάζοντας το με μοναδικό τρόπο.


Βλέπουμε τις στολές και τα άρματα μιας άλλης δεκαετίας, με το κέφι και την ψυχή όμως των καρναβαλιστών να μην αλλάζουν με τίποτα σε σχέση με το σήμερα.