Βαρύς και πικρός θα γίνει ο καφές το νέο έτος, όχι μόνο για τους Πατρινούς.

Η επιβολή του νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης που θα εφαρμοστεί με τον ερχομό του 2017, που έρχεται να προστεθεί στην υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών, μετατρέπει το αγαπημένο ρόφημα της νεολαίας της Πάτρας και μιας εκ των ελάχιστων απολαύσεων που έχουν απομείνει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, σε είδος πολυτελείας.

Το ύψος του νέου φόρου θα ανέρχεται τόσο στον εισαγόμενο, όσο και τον εγχώριο παραγόμενο καφέ, από 2 ευρώ έως και τα 4 ευρώ ανάλογα με το είδος και την μορφή του. Έτσι, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αναμένεται να εκτοξεύσει για κάποιες περιπτώσεις την τιμή του καφέ ως πρώτη ύλη αφού η επιπλέον φορολόγηση θα ισοδυναμεί με διπλασιασμό του κόστους.

Ο νέος φόρος συνιστά ένα «οριζόντιο» μέτρο που θα επιβαρύνει ολόκληρη την «αλυσίδα», από την παραγωγή έως την πώληση του προϊόντος, στην οποία απασχολούνται συνολικά πάνω από 200.000 εργαζόμενοι. Σε ότι αφορά τα καταστήματα εστίασης, ο ειδικός φόρος αναμένεται να αυξήσει κατά 10 λεπτά την τιμή του κάθε καφέ που αγοράζουμε.

Έξι αυξήσεις ΦΠΑ τα χρόνια της κρίσης

Μπορεί βέβαια τα περισσότερα καταστήματα να προσανατολίζονται στην απορρόφηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πληρώνοντας τον από την τσέπη τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα αύξηση, δεν θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές για τους επαγγελματίες του χώρου.

Ήδη, άλλωστε, οι έξι αυξήσεις που έχει υποστεί ο καφές στο ΦΠΑ του, στα χρόνια της κρίσης, έχουν κοστίσει αρκετά στα καταστήματα εστίασης.

Όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν συντελέσει όχι μόνο στην μείωση των κερδών τους, αλλά και στην μείωση του γενικότερου τζίρου τους.

Ο κόσμος, δηλαδή, με όλες αυτές τις αυξήσεις έχει ξεκινήσει να πίνει λιγότερους καφέδες σε σύγκριση με αυτούς που έπινε παλιότερα.