Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση: "Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους, στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, «Στους Νεκρούς της Λευτεριάς», που προβάλλεται στα Καλάβρυτα, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, στις 07:00 το απόγευμα, που γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαβρύτων «ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΖΩΝΤΑΝΗ», για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, που αποτελεί ένα μοναδικό, ιστορικό, κινηματογραφικό, ντοκουμέντο, για το θάρρος, την αντίσταση, τη θυσία, τις διαχρονικές αξίες και ιδανικά, έφερε στο φως της δημοσιότητας, η εταιρεία παραγωγών «ΕΡΜΗΣ Production», οι σκηνοθέτες Γιάννης και Σπύρος Κακολύρης, με την καθοριστική συμβολή της Καλαβρυτινής, κας Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου και της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας.

«Εκτελέσεις. Χαριστική βολή. Αφανισμός. Φόβος. Αντίποινα. Καταστροφή. Λήθη; Συγχώρεση; Δικαιοσύνη; Ζωντανή Μνήμη.».

Με πρωταγωνιστές τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους συγγενείς των θυμάτων και άξονα τις αφοπλιστικές μαρτυρίες τους, ο θεατής παρακολουθεί το συγκλονιστικό χρονικό των γεγονότων, που σημάδεψαν, το Δεκέμβρη του 1943, τα μαρτυρικά χωριά των Καλαβρύτων.

Η πιο βαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η σφαγή των Καλαβρυτινών και η ολική καταστροφή της πόλης και των χωριών, αναβιώνει μέσα από τα μάτια όσων έζησαν τη φρίκη εκείνων των ημερών.

Πολυετής έρευνα, γυρίσματα από το 2000. Περισσότερες από 100 συνεντεύξεις – μαρτυρίες στα Καλάβρυτα και σε είκοσι χωριά. Περισσότερες, από 180 ώρες αμοντάριστο υλικό.

Το ντοκιμαντέρ, που ολοκληρώθηκε το 2007, αξιοποιώντας ένα μικρό, μόνο, μέρος από το διαθέσιμο υλικό, παρουσιάζεται το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου και ώρα 07:00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αποτελώντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, συμβολή στην ιστορική έρευνα, αντίδοτο στη λήθη και αφορμή για προβληματισμό.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί, μέσω αληθινών αφηγήσεων, τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία τον Δεκέμβρη του 1943, στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και στα χωριά τους.

Μέσα από τις μαρτυρίες θρύλων της ιστορίας, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της εποχής, ο θεατής γίνεται κοινωνός της ιστορικής πραγματικότητας.

Το ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει για τη ρεαλιστική του ματιά, καθώς συγκεντρώνει το θησαυρό των μαρτυριών των κατοίκων των Καλαβρύτων και των χωριών τους, καθώς πολλοί των πρωταγωνιστών έχουν πλέον φύγει από τη ζωή.Πρόκειται λοιπόν, για ένα πραγματικό διαμάντι της ιστορίας!

Μέρος του ντοκιμαντέρ αυτού, έχει παρουσιασθεί στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ «ΛΑΪΣ», τη Μεγάλη Δεύτερα 25 Απριλίου 2016 και αποσπάσματα, αυτής της παρουσίασης, ενδεικτικά της αξίας και της σημασίας του ντοκιμαντέρ και των βιωματικών αφηγήσεων, μπορείτε να βρείτε ακλουθώντας τη διαδρομή: http://www.hellasnews.tv/site/index.php?option=com_seyret&task=videodirectlink&id=1502.

Δημιουργοί της ταινίας: Οι σκηνοθέτες, Γιάννης και Σπύρος Κακολύρης, με την καθοριστική συμβολή της Καλαβρυτινής, κας Γιώτας Κωνσταντοπούλου – Κολλιοπούλου και της Ένωσης Καλαβρυτινών Πάτρας.

Αφηγούνται, οι παρακάτω 52 κάτοικοι, των Καλαβρύτων και των χωριών μας, «πρωταγωνιστές» του μοναδικού, αυτού, ιστορικού ντοκιμαντέρ, που έζησαν τα τραγικά συμβάντα – πολλοί από τους οποίους, σήμερα, δεν βρίσκονται στη ζωή – με σπάνια ντοκουμέντα και αφηγήσεις, για τα γεγονότα, που σημάδεψαν το Δεκέμβρη του 1943, την περιοχή μας:

Από τα Καλάβρυτα: Πατήρ Γεώργιος Μπίρμπας, Γιώτα Κωνσταντοπούλου, Αργύρης Φερλελής, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Βασιλική Αναστοπούλου, Αντιόπη Καρκούλια, Ευθυμία Βάγια, Σωτήρης Θανόπουλος, Γεώργιος Δημόπουλος και Βασίλης Φεφές.

Από του Φίλια: Αθανάσιος Κόλιας και Κώστας Γιαννακόπουλος.

Από το Μάνεσι: Γεώργιος Νίκας, Τάκης Δημητρόπουλος “Κατσέπας” και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.

Από το Τρεχλό: Ντίνος Τσίχλας και Κωνσταντίνος Βελλής.

Από τη Λαπάτα: Ιωάννης Μπούσιας και Λάμπρος Ζαφειρόπουλος.

Από τους Άνω Λουσούς (Σουδενά): Σωτήρης Γκλαβάς και Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος.

Από την Κλειτορία: Αθανασία Ρηγοπούλου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Βασίλης Θανόπουλος.

Από την Κερπινή: Γεώργιος Βλαντής, Ιωάννης Σαρδελιάνος, Χρυσάνθη Γιοβά, Αντώνης Χρύσανθος, Γαλατία Μάχη, Γεώργιος Στεφανόπουλος, Χρήστος Σώρας, Νικολίτσα Γιδά, Αγγελική Ζέζου, Μιχάλης Χρύσανθος και Ακριβή Καρκούλια.

Από τη Ζαχλωρού: Χρήστος Μητσόπουλος και Γεώργιος Μητρόπουλος.

Από το Μέγα Σπήλαιο: Χρήστος Χριστόπουλος.

Από το Σούβαρδο: Πατήρ Άγγελος Κογιώργης, Αγγελική Παπαζαφειροπούλου, Μίμης Αργυρόπουλος και Γεώργιος Κατσανιώτης.

Από το Μάζι: Αντώνης Μητρόπουλος.

Από το Παγκράτι: Βασίλειος Τρυφωνόπουλος.

Από το Βραχνί: Γρηγόρης Σωτηρακόπουλος.

Από το Σκεπαστό: Αθανάσιος Μασούρας, Νικόλαος Μπάλιος, Παναγιώτης Γιαννακάριος και Ανδρέας Αλεξόπουλος.

Από τους Ρογούς: Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Σταματία Αποστολοπούλου και Ερασμία Τζελέπη.

Σας καλούμε και πάλι και σας περιμένουμε στην παρουσίαση, του ιστορικού, αυτού, ντοκιμαντέρ, με αφηγήσεις συμπατριωτών μας".