Ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών, γιορτάζει ως γνωστόν στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους, από την Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία μας.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Πάτρα αποτελεί ο ομώνυμος ιερός ναός, στο τέρμα της κεντρικής οδού Αγ. Νικολάου όπου σήμερα θα τελεστεί αρχιερατική Θεία λειτουργία στην οποία θα παραστεί και θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τρίτης, στις 18.00 με τον εσπερινό όπου θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Προιστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, από το πρωί συρρέει πλήθος πιστών στον ναό για να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου Νικολάου καθώς και ιερό τεμάχιο του λειψάνου του Αγίου.


Ο Άγιος Νικόλαος έζησε από το 270 μ.Χ. έως τις 6 Δεκεμβρίου 343, είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας, γι' αυτό και αναφέρεται και ως Νικόλαος των Μύρων ή Νικόλαος του Μπάρι στη Δύση καθώς στο Μπάρι βρίσκονται τα οστά του.