Πλήθος πιστών ξεκίνησε να συρρέει από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου, στην ομώνυμη εκκλησία στο κέντρο της Πάτρας.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένας από τους παλιότερους ναούς της Πάτρας που έχει κτιστεί δίπλα από τις σκάλες, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας, το οποίο ενώνει την άνω με την κάτω πόλη.

Έχει δώσει δε το όνομα του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών, στον μόλο του παλαιού λιμανιού της Πάτρας και έτσι είναι ταυτισμένη με την πόλη και την καθημερινότητά της.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κάθε χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, ντύνεται στα γιορτινά της, καθώς αποτελεί το επίκεντρο του εορτασμού, με πλήθος πιστών να προσέρχονται σε αυτή για να ανάψουν ένα κεράκι, στο όνομα του θαυματουργού Αγίου και να προσκυνήσουν την εικόνα του, καθώς και το ιερό τεμάχιο του λειψάνου του που φυλάσσεται εκεί.

Η θρησκευτική πανήγυρη ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Ανήμερα του Αγίου Νικολάου θα τελεστεί αρχιερατική τελετουργία όπου θα παραστεί και πάλι ο Μητροπολίτης, ενώ στις 11 το πρωί θα τελεστεί Θεία Δοξολογία για το Πολεμικό Ναυτικό.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Νικόλαος έζησε από το 270 μ.Χ. έως τις 6 Δεκεμβρίου 343 και είναι Άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.