Με αφορμή τη συζήτηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΠ για το έτος 2017 στο Δημοτικό Συμβούλιο, η «Νέα Πόλη» κατέθεσε μεταξύ άλλων τις παρακάτω απόψεις και ενστάσεις:

1. Δεδομένου ότι το οικονομικό έτος κλείνει με κέρδη για την ΔΕΥΑΠ, εκτιμούμε ότι η διοίκησή της και η δημοτική αρχή όφειλαν να έχουν φροντίσει για την εκτέλεση αναγκαίων έργων, θέτοντας προτεραιότητα σε αυτά που αφορούν την υγεία των πολιτών, όπως είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε τμήματα που χρησιμοποιούνται ακόμα σωλήνες από αμίαντο, κυρίως στους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους (π.χ. Σαραβάλι, Δεμένικα κ.ά.).

2. Η ΔΕΥΑΠ δεν έχει μεριμνήσει για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές και τμήματα που παρουσιάζουν συχνές βλάβες και έχουν σαν αποτέλεσμα αφενός σημαντικές απώλειες σε ποσότητα νερού, και αφετέρου αμφιβολίες των καταναλωτών για την ποιότητά του.

3. Στο θέμα της μελλοντικής διαχείρισης του φράγματος Πείρου-Παραπείρου η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ έχουν εγκλωβιστεί στην ιδεοληψία τους. Με συνέπεια να μένει αναξιοποίητο το έργο και να καθυστερεί αναιτιολόγητα η απρόσκοπτη διάθεση νερού -κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες -στους πολίτες που έχουν πληρώσει για την κατασκευή του.

4. Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής γίνεται λόγος για είσπραξη σημαντικών ποσών από μεγάλους οφειλέτες. Δεν γίνεται όμως καμία ενημέρωση για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί, για τα χρήματα που υπολείπονται και ποιοι είναι οι μεγάλοι οφειλέτες της ΔΕΥΑΠ. Επίσης, ισχύει ότι η πλειοψηφία των οφειλετών ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πως θα τους πιέσει η ΔΕΥΑΠ για να εισπράξει τα οφειλόμενα;

5. Η «Νέα Πόλη» έθεσε ερώτημα προς τη δημοτική αρχή, γιατί στην τιμολογιακή πολιτική του 2017 δεν εφάρμοσε το χαμηλότερο δυνατό –εμείς προτείνουμε συμβολικό- τίμημα για την ύδρευση των σχολείων της Πάτρας, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΠ παρουσιάζει κερδοφορία. Εκτιμούμε ότι η δημοτική αρχή δεν πρέπει να μένει στην πολιτική καταγγελία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει περικόψει τις δαπάνες που χορηγεί στα σχολεία, και να μην ακολουθεί μια κοινωνική πολιτική σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η εκπαίδευση και η χώρα.

6. Η ΔΕΥΑΠ οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τα λύματα των περιοχών που έχουν κατασκευαστεί αποχετευτικά δίκτυα (Καστελόκαμπος κ.ά.).