Η εξερεύνηση σε μέρη μέσα και κάτω απο τον ιστό της πόλης

Το να γίνει κάποιος σπηλαιολόγος δεν σημαίνει της περισσότερες φορές ότι μπορεί να δραστηριοποιείται μόνο στην εξερεύνηση ενός σπηλαίου. Η γνώση της σπηλαιολογίας και έπειτα από χορηγούμενες άδειες και συνεργασίες για έρευνα με αρχαιολογικές υπηρεσίες μπορούν να σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις χώρους που λίγα μάτια τους ανακαλύπτουν. Όπως κάστρα, κατακόμβες, στοές, καταφύγια, υπόγεια τούνελ και σήραγγες, αρχαία πηγάδια και ορυχεία. Τις περισσότερες φόρες  αυτές οι εικόνες και τα μυστικά πρέπει να μένουν βαθιά μέσα μας σαν μια όμορφη και μοναδική ανάμνηση. Είναι εικόνες διαφυλαγμένες χρόνια τώρα και προστατευόμενες. Μπορούμε να φανταστούμε στην δημοσίευση αυτών των εικόνων τι άσχημο αποτέλεσμα θα είχε για αυτούς του χώρους. Τα έχουμε δει στα σπήλαια και θα ήταν κρίμα να επεκταθούν και σε άλλους χώρους που η ιστορία έχει επενδύσει με ιδιαίτερες στιγμές αυτούς τους χώρους.  

Αστική σπηλαιο-εξερεύνηση

Η σπηλαιολογία είναι γεμάτη από έντονες συγκινήσεις, από ιστορίες και μαρτυρίες, από εμπειρίες που σε συντροφεύουν και σε προφυλάσσουν από μελλοντικούς κινδύνους. Η σπηλαιολογία είναι πηγή ιδιαίτερων και μοναδικών συναισθημάτων που σε διαφορετική περίπτωση είναι καλά κρυμμένα μέσα μας και σπάνια τα νιώθουμε. Ως Αστική εξερεύνηση ή ως Αστική Σπηλαιολογία θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε έρευνα που συντελείται σε χώρους και μέρη που βρίσκονται μέσα αλλά και κάτω από τον ιστό της πόλης. Οι έννοιες αυτές προέρχονται από το εξωτερικό ως Urban exploration ή ως Urban speleology. Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνθηση στο συγκεκριμένο είδος εξερεύνησης και έρευνας. Απαιτεί παραπάνω μέτρα ασφάλειας διότι πια μπαίνουμε σε μέρη που τις περισσότερες φορές υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και συναντούμε αέρια που είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία μας. Οι συγκεκριμένες εξερευνήσεις γίνονται έπειτα από χορήγηση αδείας καθώς σε αυτή εμπλέκονται και άλλοι φορείς. Σκοπός της κάθε έρευνας είναι να διαπιστωθεί η δυναμική αντοχής και ευστάθειας των συγκεκριμένων χώρων καθώς και των συνθηκών που επικρατούν. Πολλές φόρες η Αστική Εξερεύνηση βοηθά σημαντικά σε μελέτες υπόγειων συγκροτημάτων συλλογής υδάτων καθώς και σε υπόγειες τοπογραφικές αποτυπώσεις.


ένας απο τους κεντρικούς χώρους του καταφυγίου

Η έρευνα

Μερικές φορές η έρευνα σε αυτούς τους χώρους όπως καταφύγια, στοές και κατακόμβες γίνεται για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν στο μέλλον να γίνουν ξανά λειτουργικοί, επισκέψιμοι ή να διατελέσουν χώροι για εκθέσεις. Έπειτα γίνονται μελέτες, συντάσσονται αναφορές και αφού πάρει ο χώρος το "πράσινο φως" προχωρούμε στην διαμόρφωση του. Ένα μέρος που θα μπορούσε να αποτελέσει ως ένα ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο με εικόνες εκείνης της εποχής είναι το Αντιαεροπορικό καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στην περιοχή των Ψηλών Αλωνίων. Θα μπορούσε να γίνει επισκέψιμο και με τον κατάλληλο φωτισμό να γίνει ένα από τα στολίδια της πόλης μας, ένα ζωντανό μνημείο της ιστορίας της Πάτρας.


η είσοδος στο δεύτερο κομμάτι του καταφυγίου