Τα μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά.

Το εκχύλισμά τους χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική, καθώς πιστεύεται ότι καταπολεμά τη φλεγμονή στο σώμα και προστατεύει τον οργανισμό από τη μεγάλη αύξηση βάρους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Chang Gung της Ταϊβάν μελέτησαν το γανόδερμα, ένα δημοφιλές μανιτάρι στην Ασία, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Όπως διαπίστωσαν, το μανιτάρι αυτό έχει την ικανότητα να διορθώνει τα κακά βακτήρια στα έντερα των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη.

Συγκεκριμένα, τα μανιτάρια φαίνεται να επιδρούν θετικά στη δημιουργία καλής χλωρίδας στο έντερο.

Μείωσαν τη συσσώρευση λίπους και απέτρεψαν την αύξηση βάρους, παρότι η διατροφή των ποντικών περιλάμβανε πολλά λιπαρά.

Τα μανιτάρια μείωσαν επίσης τη φλεγμονή, η οποία συχνά σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη λιπώδη νόσο του ήπατος, τον καρκίνο, την υπνική άπνοια και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των μανιταριών επιδρά θετικά στη χλωρίδα του πεπτικού, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες με αυτήν παθήσεις.