"...Στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό κατεστημένο υπολογίζει τη χώρα σαν αναγκαίο κομμάτι των γεωστρατηγικών επιλογών στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο. Οι όποιες «αλλαγές» σηματοδοτεί η εκλογή Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα καθόλου δεν σημαίνουν την «απόσυρση» των ΗΠΑ από τα στρατηγικής σημασίας ενδιαφέροντα στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η επαναχάραξη των συνόρων στη Μ. Ανατολή και η υπό νέο αναβρασμό Βαλκανική αποτελούν σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος. Το ίδιο ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και η συμμετοχή της Ελλάδας στο αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Όλα αυτά, όπως και η συνέχιση της ελληνικής παρουσίας στο ΝΑΤΟ, η συνέχιση υπέρογκων δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η αποδοχή των αμερικανικών και βρετανικών μεθοδεύσεων στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των προεδρικών απαιτήσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξέχασε να ευχαριστήσει, και έτσι να απαιτήσει συνέχεια και συνέπεια, για τη στάση της Αθήνας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, η παρουσία του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ακρόπολη ήταν ευκαιρία για την αποστολή ενός παγκόσμιου μηνύματος σχετικά με τη επιμονή του αμερικανικού κατεστημένου να συνεχίσει αταλάντευτα την οδό της παγκοσμιοποίησης κόντρα στις «ανησυχίες» που διατυπώνονται με αφορμή την ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Δευτερεύον αλλά όχι ασήμαντο το γεγονός ότι η Ρωσία επέλεξε την ημέρα επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα σαν πρώτη ημέρα μιας καταιγιστικής επέμβασης με όλα τα μέσα στην πολύπαθη Συρία.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας στάθηκε, για άλλη μια φορά, στο «ύψος των περιστάσεων». Έκλεινε βαθιά το γόνυ και τη μέση μπροστά στον απερχόμενο ηγέτη της αυτοκρατορίας. Εξύμνησαν δουλικά τις «υπηρεσίες» του προέδρου στη δημοκρατία, το δίκαιο, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι ότι ξέχασαν όλοι μαζί την επέμβαση στην Ουκρανία, τη διάλυση της Λιβύης, την ανατίναξη της Συρίας και·είναι μακρύς ο κατάλογος. Η αμνησία δεν είναι κομμάτι της δουλικότητας αλλά και των κοινών πεποιθήσεων τους. Η γονυκλισία οι συμφωνίες στις προεδρικές απαιτήσεις και η δέσμευση για τη φιλο-αμερικανονατοϊκή συνέχεια στην εξωτερική πολιτική διαταράχθηκαν μόνο όταν το «πρωτόκολλο» απέκλειε από το γεύμα στο προεδρικό μέγαρο τους πολιτικούς αρχηγούς με εξαίρεση τον Κυρ. Μητσοτάκη. Έχασαν έτσι την ευκαιρία για μια σελφι με τον πλανητάρχη, πολύτιμη βιογραφική παρακαταθήκη. Ο εξευτελισμός της χώρας (και του Ελύτη) με την προεδρική έκκληση «παρακαλώ μην τη λησμονάτε τη χώρα μας» αποτέλεσε έκφραση της πιο αναξιοπρεπούς, παθητικής στάσης της πολιτικής ηγεσίας μιας χώρας-αποικίας μπροστά στο θύτη της. Και ο Αμερικανός πρόεδρος με τη «μεγαλοψυχία» δήμιου απεφάνθη ότι «λιτότητα χωρίς ανάπτυξη» δεν είναι αρκετή. Το είπε και το ξέχασε την επόμενη στιγμή. Είχε, άλλωστε, πιο σημαντική δουλειά..."