Μία από τις πιο χαριτωμένες συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει ο Κώστης Στεφανόπουλος, λίγες μέρες, πριν από την αποχώρησή του από την θέση του προέδρου της δημοκρατίας, ήταν στο περιοδικό «Schooligans».

Η συνέντευξη που είχε δεχθεί με χαρά να παραχωρήσει στους μαθητές – συντάκτες του περιοδικού αποτύπωνε την απλότητα του χαρακτήρα του, την μετριοπάθειά του, αλλά και σε τελική ανάλυση το ήθος του. Ανάμεσα στις πολλές ατάκες που είχε πει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και αυτή:  

«Στα 10 χρόνια που είστε Πρόεδρος ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας αποτυχία;» τον ρώτησαν τα παιδιά. Η απάντηση του αφοπλιστική: «Δεν είχα περιθώρια αποτυχίας, γιατί δεν υπήρχαν περιθώρια ενεργείας».

Διαβάστε όμως πως περιγράφουν οι συντάκτες του περιοδικού την συνάντηση που είχαν μαζί του: «O φρουρός του Προεδρικού Μεγάρου κοιτάζει καχύποπτα πέντε άτομα με τζιν και αθλητικά. «Τι θέλετε;» «Έχουμε ραντεβού με τον Πρόεδρο». Ένας άντρας της ασφαλείας μας οδηγεί στην αίθουσα αναμονής.

Πριν τέσσερα χρόνια είχαμε ξαναβρεθεί εδώ - με πολύ τρακ τότε - για μια συνέντευξη που, καθώς ο Πρόεδρος δεν δίνει συνεντεύξεις, είχε χαρακτηριστεί «αποκαλυπτική», «εξομολογητική» κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι ήταν απλώς χαριτωμένη: «Κάνατε κοπάνες στο σχολείο;» («Ποτέ!»), «Έχετε σπάσει κανένα βάζο στο Προεδρικό Μέγαρο;» («Όχι και ενοχλούμαι πολύ όταν κάνουν οι άλλοι ζημιές. Διότι δεν είναι δικό μας, είναι του κράτους»), «Δεν βαριέστε ποτέ στις κοινωνικές εκδηλώσεις;» («Καμιά φορά, ναι, βαριέμαι. Αλλά -τι να κάνω; - κάθομαι!»).

Η πιο ουσιαστική κουβέντα που είχαμε κάνει τότε ήταν αυτή για τον Οδυσσέα Τσενάι, τον Αλβανό σημαιοφόρο: «Eτούτο το παιδί μάς πείραξε μόνο και μόνο επειδή είναι Αλβανός. Εάν στη θέση του ήταν ο γιος του Αμερικανού πρέσβη, θα ενοχλείτο άραγε ο κόσμος; Δεν νομίζω!»

Το ρολόι του τοίχου χτυπάει 7. Η γραμματέας ζητά να την ακολουθήσουμε. «Κύριε Πρόεδρε ήρθαν οι Schooligans». «Χαίρω πολύ που σας ξαναβλέπω», λέει εκείνος και μας σφίγγει θερμά το χέρι. Πιάνουμε την κουβέντα -πάγος δεν υπάρχει για να σπάσει. Υπάρχει μόνο αγωνία να προλάβουμε (15 λεπτά καιρό μας έδωσε η γραμματέας) και να δεχτεί ο Πρόεδρος να μιλήσει χύμα για όλα».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Κωστή Στεφανόπουλου εδώ.