Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκδήλωση της Αστρονομικής Εταιρείας «Ωρίων» που αυτή τη φορά άφησε για λίγο, τα άστρα, τα ουράνια σώματα και τα θέματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα του σύμπαντος και ασχολήθηκε με τα σπήλαια.

Η αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών όπου έγινε η εκδήλωση ήταν κατάμεστη από τους φίλους της εταιρείας «Ωρίων» που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του σπηλαιολόγου, Πάνου Καρούτσου με θέμα: «Σπήλαια τα μουσεία της φύσης».

Ο σπηλαιολόγος, ανέλυσε την ιστορία των σπηλαίων, ταξίδεψε μέσα από την ομιλία του τους ακροατές του στον μυστήριο κόσμο τους και έδωσε να καταλάβουν γιατί τα σπήλαια θα πρέπει να θεωρούνται μουσεία της φύσης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τις απόψεις που είχαν καλλιεργηθεί στον αρχαίο κόσμο για αυτά, διαχώρισε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τα σπήλαια με τις έρευνες που γίνονται στην σύγχρονη σπηλαιολογία, ενώ εισήγαγε τους ακροατές του στην άγνωστη για το ευρύ κοινό επιστήμη τους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο πως μπορεί να συνδέονται τα σπήλαια με τον κόσμο των άστρων, στο γιατί οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι σε ορισμένα από αυτά είχαν γεννηθεί και κατοικούσαν θεοί του Ολύμπου, αλλά και στο πως μια σταγόνα βροχής μπορεί να γεννήσει ένα ξεχωριστό κόσμο, αποτελώντας την αφετηρία σταλακτιτών και άλλων σπηλαιο - θεμάτων που εντοπίζουμε μέσα σε αυτά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του Κωνσταντίνου Μπακολίτσα, ενός ανθρώπου που εισήγαγε τον Πάνο Καρούτσο στον χώρο και ο οποίος ταξίδεψε από το Αγρίνιο μόνο και μόνο για να δώσει το παρών στην εκδήλωση και να μιλήσει για την έρευνα που γίνεται στην Βιοποικιλότητα των σπηλαίων.


Το μήνυμα ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής

Θετικές εντυπώσεις άφησε στο κοινό το μήνυμα που πέρασε η εκδήλωση μέσα από το ταξίδι στον κόσμο των σπηλαίων, για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και μια αλλαγή νοοτροπίας που θα δώσει την δυνατότητα στον σύγχρονο άνθρωπο να δει το φως μες στο σκοτάδι, ανάβοντας σαν άλλος Προμηθέας την φλόγα του πάθους για όσα και ότι αγαπάμε. 

Ο Πάνος Καρούτσος ευχαρίστησε τους ακροατές του για το ενδιαφέρον τους, αλλά και την εταιρεία «Ωρίων» που του έδωσε την δυνατότητα να μιλήσει σε ένα ευρύ κοινό για τον κόσμο των σπηλαίων. 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης το κοινό πήρε ως δώρο αυθεντικούς κρυστάλλους ασβεστίτη ως ένα αναμνηστικό από μία ιδιαίτερα όμορφη και εκπαιδευτική βραδιά.