Με διάθεση για ουσιαστική συζήτηση και πραγματικό ενδιαφέρον για το μέλλον του επαγγέλματος του Μηχανικού, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο “Αγορά” η εκδήλωση που διοργάνωσαν σε συνεργασία οι παρατάξεις Ενωτική Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας και η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών – Οικολόγοι Μηχανικοί και Συνεργαζόμενοι.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Πισσής Γιάννης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Κονταξής Θανάσης,  Μηχανολόγος Μηχανικός μέλος της Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και η Ευθυμιάτου Χριστίνα, Χημικός Μηχανικός, μέλος του Οικολογικού Κινήματος ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Δρακούλη.

Οι εισηγητές ανέπτυξαν θέματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ και τις δυνατότητες που δίνει στους μηχανικούς, τα σχήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και τα Συνεργατικά σχήματα, καθώς και τις προοπτικές μέσω της διαχείρισης αποβλήτων και άλλα περιβαλλοντικά αντικείμενα.

Τόσο οι ομιλητές, όσο και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση μηχανικοί στάθηκαν στο γεγονός, πως ενώ η τεχνολογία καθώς και το οικονομικό περιβάλλον αλλάζει, οι μηχανικοί φαίνεται να παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις, μη ενημερωμένοι και μη καθοδηγούμενοι.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ θα έπρεπε και θα μπορούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής ανασυγκρότησης δείχνει ανίκανο να προσαρμοσθεί τόσο στις νέες απαιτήσεις όσο και τις νέες προκλήσεις της σημερινής κατάστασης.

Για πρώτη ίσως φορά, οι εκλογές του ΤΕΕ στις 20 Νοεμβρίου, έχουν ένα τόσο κρίσιμο διακύβευμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το μέλλον του ίδιου του επαγγέλματος. Το ΤΕΕ θα πρέπει να αλλάξει, αλλιώς θα πάψει να υπάρχει, απαξιωμένο τελικά από τα ίδια του τα μέλη.