Η ολοκλήρωση της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στην πόλη και η ανάπλασή του ώστε να αποδοθεί με τον πιο ωφέλιμο τρόπο σε χρήση στους πολίτες απασχόλησε την  συνεδριακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στο Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα.

Η κεντρική θεματική ήταν «Θαλάσσιο μέτωπο: Ένας νικηφόρος αγώνας με προοπτική». Ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία» αναφέρθηκε στη στόχευση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών να εμπλέξουν την Πατραϊκή κοινωνία στο ζήτημα της διεκδίκησης και παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου στους πολίτες, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Πρωτοβουλίας θα συνεχιστεί ώστε το εμπορικό τμήμα του λιμανιού να μεταφερθεί από τον παλαιό λιμένα στον νέο, προκειμένου να αποδοθεί και το τμήμα του παλιού λιμανιού από την Αγίου Νικολάου έως την οδό Θεσσαλονίκης.

Επίσης τάχθηκε κατά της υπέργειας διέλευσης του τρένου μέσα από την πόλη της Πάτρας και ανακοίνωσε ότι η δράση της Πρωτοβουλίας θα επεκταθεί και στο θέμα της νότιας χάραξης του αυτοκινητόδρομου της Πατρών-Πύργου. Στην αποτελεσματικότητα της δραστηριοποίησης της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στο θέμα του θαλασσίου μετώπου αναφέρθηκε ο Νίκος Τζανάκος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης , «Πάτρα η δική μας πόλη».

«Η Πρωτοβουλία στηρίχτηκε στον κόσμο και έπεισε και είναι αναγκαίο να δούμε πώς μπορούμε όλοι να συνεργαζόμαστε», είπε ο κ. Τζανάκος, επισημαίνοντας ότι η Πρωτοβουλία Ενεργών πολιτών, «ένωσε την κοινωνία διεκδικώντας το αυτονόητο, συσπείρωσε περισσότερους από 250 συλλόγους και φορείς, συνέταξε επιστολή προς τον πρωθυπουργό με πάνω από 30.000 υπογραφές και «έσπρωξε» με τη δράση της και τις προτάσεις της δυο δημοτικές αρχές στη σωστή κατεύθυνση».

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε συντεταγμένες κινήσεις κι εύχομαι αυτή η παραλία να γίνει ο ελεύθερος χώρος και χρόνος των Πατρινών», τόνισε ο αρχιτέκτονας και τ. δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αϊβαλής. «Σε αυτή την πρωτοβουλία μας ένωσε το συμφέρον της πόλης» υπογράμμισε στην αρχή της ομιλίας του ο αρχιτέκτονας Γιάννης Πανταζόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Αλεξίου, ιδιωτικός υπάλληλος μίλησε για τη διεκδίκηση του αυτονόητου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Μάγνης Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».