"Φωνές" διαμαρτυρίας από τους κατοίκους της παραλίας Προαστείου Πατρών για την απόφαση της ΔΕΥΑΠ να μην κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα λυμάτων σε όλη την περιοχή, αλλά μόνο σε ένα μέρος της.

Οι κάτοικοι σε επιστολή τους αναφέρουν τα εξής: «Η ΔΕΥΑ Πάτρας, όπως φαίνεται από τα έγγραφά της , δεν έχει σκοπό να κατασκευάσει αποχετευτικά δίκτυα λυμάτων σε ολόκληρη την Παραλία Προαστίου αλλά μόνο σε ένα μέρος της.

Συγκεκριμένα προτίθεται να κατασκευάσει αποχέτευση στις περιοχές που χαρακτηρίζει ως "υποζώνες α2΄2 και α2.3", όχι όμως και στην "υποζώνη α2.4" , μέσα στην οποία βρίσκονται πολλές δεκάδες οικιών, το σχολικό συγκρότημα (62ο Δημοτικό Σχολείο και 49ο Νηπιαγωγείο Πατρών) της συνοικίας μας, το ξενοδοχείο "Τζάκι" και τα παραλιακά κέντρα "Αστέρια", "Χρυσή άγκυρα" και "Δάφνες" .
 

Η δικαιολογία που προβάλλει για την προκλητική αυτή ενέργειά της , είναι πραγματικά για γέλια : Δεν έχει γίνει , λέει , πλήρης διάνοιξη όλων των οδών και δεν υπάρχει κοινόχρηστος χώρος για την κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων ! Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί για τους εξής λόγους :

1.- Πλήρης διάνοιξη όλων των οδών , σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως , τη μελέτη για το οποίο ("επέκταση του σχεδίου πόλεως στις περιοχές Άγ. Παντελεήμονας - Μποζαϊτικα") είχε κάνει ο σημερινός Αντιδήμαρχος κ. Παύλος Στάμος τη δεκαετία του '90 , δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον προς το παρόν αλλά ούτε και στο μέλλον . Για παράδειγμα , για να διανοιχτεί η οδός Ποσειδώνος , θα πρέπει να περάσει μέσα από αυλές σπιτιών και καταστημάτων και να γκρεμιστούν σπίτια.

Έχει ο Δήμος της Πάτρας χρήματα για να αποζημιώσει όλους τους θιγόμενους ιδιοκτήτες ; Ασφαλώς , όχι . Για τη διάνοιξη των τμημάτων της οδού Μέντορος , τα οποία βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα μη απαλλοτριωμένα , δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο. Ανάλογα ισχύουν και για τους υπόλοιπους μη διανοιγμένους δρόμους .

2.- Κατασκευή αντλιοστασίου μπορεί να γίνει σε χώρους που ο Δήμος της Πάτρας έχει στη διάθεσή του , όπως π.χ. στο οικοδομικό τετράγωνο Γ52 , το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στον Δήμο , στη νησίδα της οδού Ναυσικάς μεταξύ των οδών Νεοπτολέμου και Αρήτης , , στη συμβολή των οδών Λαέρτου και Μανώλη Ανδρόνικου και αλλού , αλλά , δυστυχώς ψάχνουν για δικαιολογίες . Όποιος βαριέται να ζυμώσει , δέκα ώρες κοσκινίζει , που λέει ο λαός .

Αυτά που μπορούμε να καταλάβουμε είναι τα εξής και μάλιστα θέλουμε από κάποιον αρμόδιο (Δήμαρχο ή Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ) απάντηση οπωσδήποτε :

α) Κατά την εφαρμογή της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, είχαμε δώσει εισφορές και σε γη και σε χρήμα προκειμένου να κατασκευαστούν υποδομές στη συνοικία μας ίδιες με αυτές που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης μας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια αλλά δεν έχουμε 'δει να γίνεται κάτι τέτοιο . Θα μας επιστραφούν αυτά που δώσαμε;

β) Από τις εισφορές σας η δεν έμεινε κανένα κομμάτι για την κατασκευή αντλιοστασίου λυμάτων; Τα χρήματα που δώσαμε που πήγαν;

γ) Επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι ρόλο παίζει η διάνοιξη της οδού Ποσειδώνος στην κατασκευή αποχέτευσης λυμάτων, μήπως μπορεί κάποιος να μας το εξηγήσει ; Το μήκος της οδού αυτής είναι από την οδό Ευρύκλειας μέχρι την οδό Τεύκρου , επομένως δεν μας συνδέει με την υπόλοιπη πόλη και συνεπώς δεν παίζει κανένα ρόλο για την αποχέτευση.

δ) Δεν καταλαβαίνουμε πως έγινε κατασκευή αποχετευτικού δικτύου λυμάτων σε άλλες περιοχές της πόλης μας , π.χ. Προάστιο (πάνω από την ΝΕΟ Πατρών - Αθηνών) , Ρίο , Ακταίο (Βερναδέικα) κλπ , όπου δεν έχουν διανοιχτεί όλοι οι δρόμοι και στη δική μας δεν μπορεί να γίνει ; Δούλεμα άγριο δεν είναι αυτό ; Εμείς έτσι το βλέπουμε .

ε) Γιατί κατασκευάστηκε αποχέτευση γύρω-γύρω από τη δική μας συνοικία και στη δική μας δεν κατασκευάστηκε ; Γιατί κατασκευάστηκε αποχέτευση σε περιοχές που εντάχθηκαν στον Δήμο της Πάτρας το 2002 (Σούλι , Ρωμανού , Ελεκίστρα κλπ) και το 2012 (Ρίο , Ακταίο , Άγ. Βασίλειο κλπ) και στη δική μας που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πατρέων από το 1922 δεν κατασκευάστηκε ;

στ) Αν δεν διανοιχτούν ποτέ όλοι οι προβλεπόμενοι από το ρυμοτομικό σχέδιο δρόμοι, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ αποχέτευση;

ζ) Γιατί δεν τηρήθηκε μια λογική γεωγραφική σειρά στην κατασκευή αποχετευτικού δικτύου λυμάτων; Κατασκευάστηκε αποχετευτικό δίκτυο στον Καστελλόκαμπο, στο Ρίο , το Ακταίο κλπ και πέρασε ο συλλεκτήριος αγωγός μέσα από τη συνοικία μας για να φτάσει στο αντλιοστάσιο της οδού Αυστραλίας , αλλά σε εμάς δεν φτιάχτηκε αποχέτευση ! Πρόκληση δεν είναι αυτό ;

η) Γιατί να πληρώνουμε Δημοτικά τέλη , Δημοτικούς φόρους και τέλη ακίνητης περιουσίας τη στιγμή που γίνονται τόσο μεγάλες εις βάρος μας διακρίσεις;Κρίμα δεν είναι;

Αγανακτισμένοι και διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Παραλίας Προαστείου Πατρών».