Ένα από τα ομορφότερη μέρη για να πάει κανείς τον χειμώνα και ένας από τους πιο εύκολους χειμερινούς προορισμούς για κοντινές αποδράσεις είναι η Δημητσάνα και τα χωριά γύρω από αυτή, η Στεμνίτσα και η Ζατούνα.

Η Δημητσάνα, στην καρδιά της Πελοποννήσου, είναι από τα χωριά που έχουν μεγάλη και σημαντική ιστορική διαδρομή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, γνωρίζοντας οικονομική και πνευματική άνθηση.

Πρόκειται για την περήφανη πρωτεύουσα της Γορτυνίας, με την μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών της, τα πέτρινα σοκάκια και την πλούσια παράδοση που μαγεύει τον κάθε επισκέπτη.

Η Δημητσάνα και γενικότερα η περιοχή της Γορτυνίας, πέρα από την πλούσια ιστορία που έχει πίσω της και την παράδοση αιώνων που διακατέχει την ατμόσφαιρα, είναι γνωστή για την φυσική της ομορφιά.

Πράσινη θέα, υπέροχα βουνά, γάργαρα ποτάμια και πέτρινα σπίτια, αρχοντικά που μαρτυρούν το μεγαλείο που γνώρισε η περιοχή.


Χτισμένη σε υψόμετρο 950 μέτρων, πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Λούσιου, η Δημητσάνα είναι ένα χωριό που προσφέρεται για μοναδικές αποδράσεις για τον επισκέπτη.

Η βόλτα στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας που λόγω της αρχιτεκτονικής της έχει ανακηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός, θα σας δώσει αμέσως να καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο τουριστικά και ζωντανά μέρη της Αρκαδίας. Η δε θέα στον Λούσιο θα σας μαγέψει.

Από τις μοναδικές εμπειρίες που δεν θα πρέπει να χάσετε είναι η διαμονή σε ένα από τους πετρόκτιστους ξενώνες του οικισμού, οι βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια, αλλά και τα λαχταριστά ψητά κρέατα, με τις ντόπιες συνταγές της τοπικής κουζίνας που υπάρχουν στις ταβέρνες και που πρέπει να απολαύσετε.

Ένα μέρος που, όπως και τα υπόλοιπα χωριά της Γορτυνίας, αποπλέουν μία περηφάνια και μία αυθεντική αίσθηση θαλπωρής.  


Το patrasevents.gr πήγε στην Δημητσάνα και στην Γορτυνία, με τον φωτογραφικό φακό του Ιωσήφ Ιωσηφίδη να μας ξεναγεί, αναδεικνύοντας το υπέροχο φυσικό τοπίο και τις ομορφιές των οικισμών.


Στεμνίτσα και Ζατούνα