Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στα εγκαίνια μιας εκ των σημαντικότερων εκθέσεων που έχουν γίνει ποτέ στην αχαϊκή πρωτεύουσα και η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για τα εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Πρόκειται για την έκθεση που φιλοξενεί έργα των τριών κορυφαίων σύγχρονων εικαστικών της παραστατικής ζωγραφικής, του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μαδένη και του Γιώργου Ρόρρη.

Στην έκθεση ο επισκέπτης μπορεί να βρει παλιά, αλλά και πιο πρόσφατα έργα των τριών ζωγράφων που έχουν γράψει ο καθένας ξεχωριστά την δική τους σελίδα στη σύγχρονη εικαστική ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ξεκινώντας από μία κοινή βάση που εξελίχτηκε με την πάροδο των χρόνων σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο καθένας από τους τρεις αυτούς κορυφαίους ζωγράφους έχει διαγράψει την δική του πορεία που χαράσσεται μέσα από τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωγραφικής τους, έχοντας όμως διαχρονικά κοινά σημεία που εφάπτονται μεταξύ τους και τα οποία εναλλάσσονται για να γεννήσουν, ενδεχομένως νέα ρεύματα.

Από την άποψη αυτή το να βρίσκει κανείς έργα από διαφορετικές χρονικές περιόδους των τριών αυτών ζωγράφων, σε μία αίθουσα, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τον κόσμο, όσο και για τους κριτικούς.


Το patrasevents.gr βρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, σε μία εκδήλωση ιδιαίτερα φιλόξενη, αλλά και κατατοπιστική για τον επισκέπτη.

Εμπνευστής της έκθεσης αυτής είναι ο εικαστικός επιμελητής και ζωγράφος Νίκος Καλατζής ο οποίος μιλώντας στο patrasevents.gr τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για τους τρεις κορυφαίους εκπροσώπους της παραστατικής ζωγραφικής, τα έργα των οποίων είναι αποδεκτά από τον κόσμο, αλλά και από τους κριτικούς.

Είναι τρεις δημιουργοί που παραμένουν ενεργοί και σίγουρα έχουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη διαγράψει ένα σημαντικό έργο. Το να συμπεριληφθούν έργα τους, σε μία ομαδική έκθεση, σε μία πόλη όπως είναι η Πάτρα, αποτελούσε μία πρόκληση για μένα.

Με βάση τα παραπάνω, έγινε η σχετική πρόταση και προχωρήσαμε στην υλοποίηση της. Πιστεύω ότι η έκθεση αυτή θα αποδειχθεί κομβική για τα εικαστικά δρώμενα της Πάτρας».


Ο ένας εκ των τριών εικαστικών, ο Στέφανος Δασκαλάκης, τόνισε από την πλευρά του, μιλώντας στο patrasevents.gr: «Θεωρώ ότι μία ομαδική έκθεση είναι πάντα σημαντική γιατί όσο μοναχικότητα και να έχει η δημιουργία ενός έργου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας από μας απευθυνόμαστε σε ένα κοινό με το οποίο ζητάμε επί της ουσίας να επικοινωνήσουμε μαζί του. Είναι μία διαδικασία, δηλαδή, που έχει μέσα της το πνεύμα της ομάδας.

Είναι σημαντικό για μας τους καλλιτέχνες να βλέπουμε ξανά τα έργα μας, καθώς τα κοιτάμε από μία διαφορετική οπτική γωνία, να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, να παίρνουμε μία αίσθηση από το ερέθισμα του κόσμου, αφού όλα αυτά είναι στοιχεία που μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να γίνουμε καλύτεροι».


Ο Γιώργος Ρόρρης, μιλώντας στο patrasevents.gr τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να πω όχι σε μία τέτοια πρόταση για μία ομαδική έκθεση που θα γινόταν στην Πάτρα.

Η Πάτρα είναι μία πόλη που της έχω ιδιαίτερη αδυναμία, έχω κάνει στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις και μπορώ να πω ότι  έχει ένα κοινό ξεχωριστό, με αυξημένο καλλιτεχνικό κριτήριο.

Η έκθεση, όπως μπορώ να διαπιστώσω, έχει μία οργανωτική αρτιότητα, ενώ τα έργα μας φιλοξενούνται σε έναν υπέροχο χώρο. Το βασικό κίνητρο για έναν επισκέπτη στο να έρθει να δει τα έργα μας και να περάσει από την έκθεση, πιστεύω ότι είναι η περιέργεια, η καλλιτεχνική αίσθηση της περιέργειας και το ανήσυχο πνεύμα που υπάρχει μέσα μας».


Ο τρίτος εκ των τριών δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση, ο Μιχάλης Μαδένης, δήλωσε στο patrasevents.gr. «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εκδήλωση των εγκαινίων που δείχνει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για την έκθεση θα είναι μεγάλο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο αυτόν και την Πάτρα για το ενδιαφέρον της.

Η έκθεση θα μπορούσα να πω ότι αποτελεί μία μικρή ιστορική αναδρομή στα έργα μας και στην πορεία του καθενός μας. Ο καλλιτέχνης είναι σαν το σφουγγάρι, μπορεί και αφουγκράζεται τις καταστάσεις που βλέπει τριγύρω του, το θέμα είναι κατά πόσο έχει την δυνατότητα να τις κωδικοποιήσει για να μπορέσει να τις μεταφέρει με τον δικό του τρόπο στο κοινό, ώστε αυτό να τις διαβάσει.

Η Πάτρα είναι μία υπέροχη πόλη για έναν ζωγράφο. Θα μπορούσα να έμενα εδώ για μήνες και να μην κάνω τίποτα άλλο παρά να ζωγραφίζω…».


Σημειώνουμε ότι την έκθεση πέρα από τον άνθρωπο που την εμπνεύστηκε, τον Νίκο Καλατζή, ο οποίος και μίλησε για αυτό στο κοινό, χαιρέτησε με την ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου, Βασίλης Θωμόπουλος.

Ο τελευταίος, μάλιστα, επισήμανε την κομβικότητα και την σημασία της για την Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και τις μέλλουσες δραστηριότητες της. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός, η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, ο πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Νίκος Χρυσοβιτσάνος, καλλιτέχνες και εικαστικοί της Πάτρας, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός φίλων της τέχνης.

Τα έργα της έκθεσης παραχωρήθηκαν ευγενώς από την Εθνική Πινακοθήκη ‐ Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Μουσείο Βορρέ, τους συλλέκτες Μαρίνα Λαμπράκη‐Πλάκα (Διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Σωτήρη Φέλιο, Θανάση Μιχαηλίδη, Γιώργο και Αλίνα Δημαράκη.


Η έκθεση θα κρατήσει έως και το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017, ενώ μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα θα γίνουν ξεναγήσεις προς το κοινό από τους τρεις καλλιτέχνες και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου από τον Μιχάλη Μαδένη, στις 28 Νοεμβρίου από τον Γιώργο Ρόρρη και στις 5 Δεκεμβρίου από τον Στέφανο Δασκαλάκη (όλες τους Δευτέρα στις 19.00).

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη έως Παρασκευή από τις 8.30 μέχρι 14.30 και το Σάββατο από τις 10.00 έως και τις 14.00.(Οι φωτογραφίες είναι του Στράτου Σαραντέα για το patrasevents.gr)