Μια από τις πιο ξεχωριστές παραστάσεις που πέρασαν την φετινή θεατρική περίοδο από το κοινό της Πάτρας ήταν αυτή της «Φαρμακεύτριας» της Βάσιας Βασιλείου.

Η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Βασιλείου, παίχτηκε στην Πάτρα στο θέατρο «Λιθογραφείον», στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Το ξεχωριστό της παράστασης αυτής που ολοκλήρωσε τον κύκλο της στην Πάτρα ήταν ότι πρόβαλε, ένα από τα σπανιότερα  είδη της αρχαίας δραματουργίας στο σύγχρονο θέατρο, αυτό που αρχαίου ελληνικού μίμου.

Στην πραγματικότητα παίχτηκε για πρώτη φορά αρχαίος ελληνικός μίμος στην Πάτρα, ένα είδος που θεωρείται ότι προέρχεται κατευθείαν από τις αρχαίες ελληνικές τελετουργίες και από τους μιμητικούς χορούς που διαδραματίζονται στην αρχαία Ελλάδα.

Η «Φαρμακεύτρια», βασισμένη στο κείμενο του βουκολικού ποιητή της ελληνιστικής περιόδου, αναδεικνύει μέσα από την πρωταγωνίστρια της Σελάνα, τον ρόλο της γυναίκας ως ερωμένης, μάγισσας και θεάς.

Η παράσταση είχε απόλυτη επιτυχία και χάραξε τον δρόμο για να παιχθεί το συγκεκριμένο είδος της αρχαίας δραματουργίας και στο μέλλον. Η Βάσια Βασιλείου, μιλώντας στο patrasevents.gr για το έργο και για το είδος, τόνισε:

«Ο μίμος έχει όλα τα δραματουργικά στοιχεία που έχουν τα υπόλοιπα είδη. Η διαφορά με άλλα είναι ότι δεν αποκλείει και δεν κρύβει τίποτα από τον θεατή. Έτσι, ανταποκρίνεται θα μπορούσα να πω, στις σύγχρονες ανάγκες του θεάτρου, στις οποίες η εικόνα και ο ήχος, είναι πρωταρχικής σημασίας».


Ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει τον μίμο είναι η δυνατότητα που δίνει στον ηθοποιό για να πλάσει μέσα από το κείμενο, μία μοναδική και ξεχωριστή πραγματικότητα κάθε φορά, που δεν μπορεί να είναι η ίδια και επαναλαμβανόμενη, αλλά αναδεικνύει διαφορετικά στοιχεία πάνω στην σκηνή, σε κάθε παράσταση.

"Πρόκειται για μία performance, με διαφορετικές εκφράσεις σωματικές και ψυχικές που βγαίνουν κάθε φορά στην σκηνή, με τέτοιο τρόπο ώστε να συμπαρασύρουν τον θεατή σε μία άλλη πραγματικότητα που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα όρια της μαγείας. Ο ηθοποιός, με αυτή την έννοια έχει μία αίσθηση ελευθερίας και μπαίνει και αυτός στην τελετουργική ατμόσφαιρα του είδους.

Όλα δρουν, τίποτα δεν περιγράφεται" τονίζει η κ. Βασιλείου, ενώ προσθέτει: «Ο μίμος αποτελεί στην ουσία μία ιεροτελεστία και αυτούς τους στόχους εξυπηρετούσε στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, χωρίς να θέλει να προσδώσει μηνύματα και συμπεράσματα στους θεατές.

Είναι μία πραγματικότητα που υπάρχει από μόνη της σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό χρόνο, μία μυσταγωγία της στιγμής η οποία έχει σαν στόχο να σε παρασύρει στην αίσθηση και στη μαγεία της». Να σημειωθεί ότι η παράσταση ενδέχεται να παιχθεί και πάλι από το νέα θερινή θεατρική σαιζόν.