Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο έκανε ο Βουλευτής Αχαΐας Θόδωρος Παπαθεοδώρου με θέμα τις σοβαρές καταστροφές στην Δυτική Αχαΐα από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Αχαΐας δημιούργησαν για άλλη μια φορά σημαντικές καταστροφές. Συγκεκριμένα,  στις περιοχές Λακκόπετρα και Λιμνοχώρι έχουν δημιουργηθεί  ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες πατατοπαραγωγών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές. Επισημαίνουμε ότι είναι η τέταρτη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα που η περιοχή πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα βιοποριστικά εισοδήματα των αγροτών και δυσχεραίνει την διαβίωση των κατοίκων.

Εκτός από τις καταστροφές στις καλλιέργειες, καταστράφηκαν οδικά δίκτυα, σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις και υπερχείλισαν χείμαρροι, ποτάμια, οδοί σε Χαραυγή, Σανταμέρι και Πόρτες και κεντρικές οδοί στην Κάτω Αχαΐα. Είναι επιτακτική η άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών και η αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν καθώς και η παρέμβαση του Κεντρικού Κράτους στην προσπάθεια των Τοπικών Αρχών, προκειμένου να διασφαλιστεί πως στο άμεσο μέλλον και, ιδιαιτέρως, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών δεν θα προκληθούν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες είναι διατεθειμένη να προβεί η Κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσουν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι διαδικασίες καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών καθώς και η αποζημίωση για την ενίσχυση του εισοδήματος των πληγέντων αγροτών;
  2. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την πρόληψη και διαχείριση των καταστροφών από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα;
  3. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την αποκατάσταση του τοπικού αγροτικού οδικού δικτύου και των έργων υποδομής που καταστράφηκαν;