Φαινόμενο της κρίσης; Υπήρχε και πριν από αυτή, όμως πλέον με την… κατρακύλα που έχει πάρει η τσέπη των Πατρινών, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση.

Ολοένα και περισσότεροι Πατρινοί στρέφονται στις λαϊκές αγορές για να ψωνίσουν, όχι μόνο τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας από τους παραγωγούς, αλλά για να αγοράσουν και κάποια ρούχα που έχουν ανάγκη από τους εμπόρους - μικροπωλητές.

Οι μικροπωλητές που πωλούν είδη ένδυσης και υποδημάτων, σαν αυτά που παλιότερα έβρισκε κανείς μόνο στα εμπορικά καταστήματα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις λαϊκές αγορές.

Πλέον οι πάγκοι με τα είδη ένδυσης, καλύπτουν ολόκληρα τετράγωνα και εκεί μπορεί να βρει κανείς τα πάντα, σε τιμές που δεν συγκρίνονται. Η ποιότητα βέβαια των ειδών δεν είναι ακριβώς η ίδια.

Είναι μάλλον κατώτερη, όμως στις εποχές που ζούμε κανείς δεν μοιάζει να νοιάζεται για την ποιότητα. Η τιμή είναι που μετράει. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι πωλητές, τα περισσότερα από τα προϊόντα τους είναι καλύτερα σε ποιότητα από αυτά που βρίσκουν οι καταναλωτές στα καλάθια των πολυεθνικών εταιριών αλυσίδων.


Πρώην ιδιοκτήτες καταστημάτων

Πολλοί από τους μικροπωλητές που συναντάει κανείς στις λαϊκές αγορές της Πάτρας είναι πρώην ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων που η κρίση τους έκλεισε τα μαγαζιά και έτσι στράφηκαν σε αυτή την μορφή λιανικού εμπορίου.

Η λαϊκή αγορά θυμίζει κάτι από το περίφημο Γιουσουρούμ της Αθήνας, μόνο που εδώ τα προϊόντα που βρίσκονται στους πάγκους δεν είναι παλιά, ούτε φορεμένα. Στους πάγκους της λαϊκής μπορεί να βρει κανείς τα πάντα σε ρούχα.

Τζιν παντελόνια, μπλούζες μάλλινες, μπλούζες κολεγίου, σορτσάκια, πιτζάμες, νυχτικά, παλτά, παπούτσια, αθλητικά παπούτσια, κιλότες, φανέλες, σώβρακα ως και κουστούμια με νυφικά. Οι τιμές ξεκινούν από τα 2 με 3 ευρώ και φτάνουν έως τα 20 με 25 το πολύ, ανάλογα βέβαια με το είδος που αγοράζει κανείς. 

Το patrasevents.gr πήγε μία βόλτα στην λαϊκή αγορά της οδού Παναχαϊκού που στήνεται κάθε Δευτέρα μεταξύ Βουδ και Απόστολου Παύλου και κατέγραψε την κίνηση.