Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι 40 και πλέον Σύριοι (θα αυξηθούν άμεσα στους 162 με βάση τις κλίνες που έχει δεσμεύσει η ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ) που διαμένουν στο χώρο του ξενοδοχείου στην παραλία Ρίου αναμένεται να ελέγξει την Δευτέρα κλιμάκιο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Υγείας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή αλλά και η υγεία των πρώτων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Πάτρα, μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά, είναι αυτό που προβληματίζει την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πελοπόννησος» η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε χωρίς να διαμεσολαβήσει ενημέρωση είτε από τη MKO Praxis, η οποία ήδη διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών στην Πάτρα, είτε από την Ύπατη Αρμοστεία.

Γι' αυτό και το κλιμάκιο που θα αποτελείται από δύο γιατρούς, ένα κοινωνικό λειτουργό και έναν επόπτη υγείας, θα καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης, την κατάσταση της υγείας αυτών των ανθρώπων που μέχρι σήμερα διαβιούσαν σε πρόχειρους καταυλισμούς, αλλά και τις προδιαγραφές του χώρου όπου θα διαμείνουν.

Η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως οι 162 Σύριοι θα μείνουν στην περιοχή μας για 2-4 μήνες δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις αρχές καθώς, αφενός ο ρυθμός επαναπροώθησης των προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. -με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- είναι εξαιρετικά αργός και, αφετέρου προβληματίζει το γεγονός ότι ο χώρος μπορεί να αποτελέσει ένα μόνιμο ξενώνα όπου θα παραμένουν συνεχώς πρόσφυγες έως ότου αποφασιστεί η τύχη τους.