Το 35ο Φεστιβάλ Πάτρας 2016 - Θεσμός Αρχαίου δράματος παρουσίασε στο θέατρο Λιθογραφείον την «Φαρμακεύτρια» του Θεόκριτου. Η Βάσια Βασιλείου παραληρεί και εκστασιάζεται επί σκηνής και μέσα από κινησιολογικά μοτίβα επιχειρεί να μετουσιωθεί στην θεοκρίτεια Σιμαίθα και το αρχέτυπο θηλυκό, την αιώνια Γυναίκα ως ερωμένη (Σελάνα) - μάγισσα (Εκάτη) - θεά (Άρτεμις), αφού ο εραστής της Δέλφης την έχει εγκαταλείψει για κάποια άλλη.

Με αφορμή την μελέτη και έρευνα της Χρυσής Γιάντσιου επιχειρείται για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του θεάτρου να αναπαρασταθεί επί σκηνής ο αρχαίος Ελληνικός Μίμος. Ο Μίμος προέρχεται από τους μιμητικούς χορούς, που διαδραματίζονταν σε τελετές στην αρχαία Ελλάδα. Η «Φαρμακεύτρια» στο μεγαλύτερο μέρος της είναι μια τελετή, αφού καταπιάνεται με την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία, αφού εγκαταλείπεται από τον εραστή, οδηγείται από την ζήλεια και την οργή της στην παραφροσύνη και στην απόφαση να κάνει μάγια, για να τον φέρει πίσω. Έχουμε, έτσι, ένα πάντρεμα της τελετουργίας με την τέχνη. Ο Μίμος δεν είναι χορευτής, είναι ηθοποιός, ο οποίος παίζει χρησιμοποιώντας το σώμα του, λέξεις και αντικείμενα σαν εργαλείο επικοινωνίας. Μας λέει την ιστορία του μέσω της σωματοποιημένης δράσης.

Στη προκειμένη περίπτωση, η έναρξη της παράστασης είναι ένα εξάλεπτο επαναλαμβανόμενο κινησιολογικό μοτίβο έκκλησης των σκοτεινών δυνάμεων, που λειτουργεί ως προπομπός της τελετουργίας, η οποία θα ακολουθήσει. Το συνεχές αυτό μοτίβο σε συνδυασμό με τον τελετουργικό ήχο και φωτισμό μεταφέρουν τον θεατή εντός της τελετουργίας. Στο κέντρο της σκηνής βρίσκεται ο βωμός των κεριών, όπου θα λάβουν χώρα οι μαγγανείες και γύρω-γύρω από το βωμό η Φαρμακεύτρια οριοθετεί τον κύκλο της μαγείας. Υπάρχει το στοιχείο του physical theatre, αλλά πέραν αυτού είναι μια ζωντανή τελετή, όπου καίγονται δάφνες, πίτουρα και κεριά με τελικό στάδιο την απελευθέρωση και την κάθαρση.

Είναι σαφές ότι σε μια παράσταση, όπου η σωματοποιημένη δράση και η ατμοσφαιρική εικόνα και διάθεση πρωτοστατούν, η μουσική έχει πρωταρχικό ρόλο. Ο Φίλιππος Περιστέρης συνέθεσε εξαιρετικά κομμάτια για τις στιγμές  των εκκλήσεων στην σκοτεινή θεά Εκάτη, εκεί, δηλαδή, όπου όλη τελετή αρχίζει να εξελίσσεται, για να φτάσουμε στην μετουσίωση και την αποδοχή των σκοτεινών δυνάμεων.

Η «Φαρμακεύτρια» είναι μια παράσταση εκπληκτική, αλλόκοτη, απόκοσμη και ατμοσφαιρική από μία σπάνια ηθοποιό, την Βάσια Βασιλείου, που μέσα από τη σωματοποιημένη δράση και την συγκινητική της ερμηνεία, μας καθηλώνει για 50 λεπτά σε μια μυσταγωγική τελετουργία μάγιων και μαγγανειών, όπως ακριβώς γινόταν στο αρχαίο θέατρο. Σε συνεπαίρνει λες και το βιώνεις εκείνη τη στιγμή μαζί με την ερμηνεύτρια. Μία ζωντανή απόδειξη της διαχρονικότητας του αρχαίου στοιχείου που τόσο εύκολα συνδυάζεται με πιο μοντέρνα θεατρικά στοιχεία. Η δημιουργία αυτής της αρχαιοτραγωδιακής μαγείας αναμορφώνει το περφόρμινγκ και ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και σκέψης.


«Η Φαρμακεύτρια»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βάσια Βασιλείου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τσούκας
Έρευνα & επεξεργασία κειμένου: Χρυσή Γιάντσιου Watrinett
Πρωτότυπη Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης
Κατασκευή Μάσκας & Σκηνικών Αντικειμένων: Ευγενία Μωράκη
Κατασκευή Σκηνικών Αντικειμένων: Δημήτρης Λαπούσης
Κατασκευή ίυγκας: Nικόλαος Brass
Mακιγιάζ: Ελισάβετ Πέτρου
Φωτογραφία: Έλλη Σασσαγιάννη
Φωτογραφία Banner: Thierry Watrinett 
Επί σκηνής
Σιμαίθα: Βάσια Βασιλείου
Δέλφης: Γρηγόρης Βαλτινός (ακούγεται ηχογραφημένη φωνή - μνήμη)

Απόψε στις 9:30μμ τελευταία παράσταση
Θέατρο Λιθογραφείον
Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος €12
Παιδικό, Μαθητικό, Φοιτητικό, Πολύτεκνοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι(>65) €8