Μια ξεχωριστή παράσταση παρουσιάζει το διήμερο 18 με 19 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 35ου Φεστιβάλ Πάτρας -  Θεσμός Αρχαίου Δράματος.

Πρόκειται για το έργο «Φαρμακεύτρια» του Θεόκριτου το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο θέατρο «Λιθογραφείον». Το έργο στηρίζεται σε ένα βουκολικό ποίημα του Θεόκριτου, 166 στίχων, ενός ποιητή που θεωρείται από τους σημαντικότερους της ελληνιστικής ποίησης.

Θεατρικά η παράσταση παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό μίμο, ένα άγνωστο στο σύγχρονο θέατρο είδος της αρχαίας δραματουργίας που όμως έχει σημαντικά δραματουργικά στοιχεία τα οποία πάνω στην σκηνή παραπέμπουν σε εκφράσεις διάφορων θεατρικών κατευθύνσεων που αναπτύχθηκαν αιώνες αργότερα στην Ευρώπη του μπαρόκ και της αναγέννησης.

Θεματολογικά, ο Θεόκριτος θίγει το θέμα της θέσης της γυναίκας στον αρχαίο κόσμο, τονίζοντας ότι η μαγεία αποτελεί αποκλειστική πηγή ψυχολογικής δύναμης για αυτήν απέναντι στην ανδρική εξουσία.

Πρόκειται για μία παράσταση ιεροτελεστίας με το κοινό να συμμετέχει και αυτό σε μία ζωντανή τελετή αρχαιοτραγωδιακής μαγείας. Πρωταγωνιστεί η Βάσια Βασιλείου η οποία παραληρεί και εκστασιάζεται επί σκηνής, ενώ μέσα από κινησιολογικά μοτίβα επιχειρεί να μετουσιωθεί στο αρχέτυπο θηλυκό, την αιώνια Γυναίκα, την ερωμένη, την μάγισσα, την θεά.

Να σημειωθεί πως εκ των βασικών χορηγών της παράστασης είναι η Euroline Travel - Στάθης Μπακολιάς.