Μια ταλαντούχα καλλιτέχνιδα που σίγουρα θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια...

Η Ξένια Βέρρα αυτό το διάστημα κάνει επιτυχία με το τραγούδι «Βρήκα το μπελά μου» σε διασκευή του Κωνσταντίνου Παντζή και του DJ Νίκου Σουλιώτη.

Είναι από εκείνα τα «μαγκιόρικα» πλάσματα που ακόμα και να μην ακούς παραδοσιακή μουσική μπορεί να σε γοητεύσει.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Έζησε και σπούδασε στα μέρη μας ως παιδαγωγός της προσχολικής αγωγής στο τμήμα του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής και πτυχίου Αντίστιξης.

Από την οικογένειά της καταλαβαίνουμε την ιστορία που έχει αφήσει στο δημοτικό τραγούδι και ακόμα πού μπορεί να φτάσει η ίδια με τη φωνή της!

Παππούς της ο Αγγελής Βέρρας, πατέρας της ο Κώστας Βέρρας, θεία της η εξαιρετική Τασία Βέρρα και βεβαίως και η Χαρά Βέρρα. Έτσι λοιπόν, η Ξένια μας, έχει ήδη ξεκινήσει τη πορεία της και θα κατακτήσει τους πάντες με το ταλέντο της και τη χάρη της στο λαμπρό μέλλον που ξεπροβάλλει μπροστά της.

Για όλα αυτά μίλησε στο patrasevents.gr!


"Από μικρή ήθελα να είμαι πάντα μπροστά σε όλα"

P.E. Πώς έγινε το ξεκίνημα για την Ξένια;

Ξ.Β. «Κατά τύχη έγιναν όλα. Όταν ήμουν 12 χρονών είπα στον πατέρα μου ότι ήθελα να γίνω τραγουδίστρια και μου είπε αυτολεξεί να το βγάλω αυτό από το μυαλό μου. Το έβγαλα.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως και την εξέλιξη που είχε η φωνή μου όσο μεγάλωνα και ωρίμαζα άρχισε να με «πιέζει» ο ίδιος να ασχοληθώ με το τραγούδι.

Εγώ δεν ήθελα και έτσι έδωσα όλη μου την προσοχή στο πανεπιστήμιο. Όπως καταλαβαίνεις όμως μετά, όλα πάλι γύρισαν τούμπα».

 P.E. Μεγάλωσες σε μια μουσική οικογένεια, κληρονόμησες κατά κάποιον τρόπο, την λαχτάρα να τραγουδάς μπροστά στο κοινό;

Ξ.Β. «Από μικρή ήθελα να είμαι πάντα μπροστά σε όλα. Δεν κολλούσα πουθενά και σαφώς δεν ντρεπόμουν. Άγχος τρομερό βέβαια είχα και δεν νομίζω να το αποχωριστώ και ποτέ, αλλά κοιτούσα μπροστά και προχωρούσα. Δεν ντρεπόμουν ποτέ για τίποτα. Θρασύς, χαχα».


"Από τα 22 μου και έπειτα άρχισα να ασχολούμαι με το δημοτικό τραγούδι"

P.E. Να φανταστούμε κυριακάτικα τραπέζια με παραδοσιακή μουσική και γιορτές στην οικογένεια;

Ξ.Β. «Άλλο ένα ειρωνικό σημείο στη ζωή μου που σε ευχαριστώ που το ρωτάς γιατί θέλω να το αναφέρω. Από τα 22 μου και έπειτα που άρχισα να ασχολούμαι με το δημοτικό τραγούδι και με τα πανηγύρια, άρχισα να ακούω δημοτικά τραγούδια. Ποτέ μου πριν δεν είχα ακούσει δημοτικά. Μόνο ξένη μουσική.

Τώρα που άρχισα και ασχολούμαι με το παραδοσιακό τραγούδι, και ότι πρεσβεύει αυτό, ανακάλυψα έναν κόσμο πλούσιο σε μελωδία, σε ιδέες, σε ιστορία, γενικά έναν κόσμο με τεράστιο ενδιαφέρον και πολυμορφικό χαρακτήρα. Σκέτη μαγεία».

 P.E. Έχεις σπουδάσει την μουσική, αλλά παράλληλα είσαι και κάτοχος πτυχίου στο παιδαγωγικό. Είναι και τα δύο κάτι που σκοπεύεις να κάνεις στην ζωή σου ή η μουσική έχει κυρίαρχο ρόλο στις επιλογές σου;

Ξ.Β. «Η μουσική παιδιόθεν, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Εξάσκησα δε, το παιδαγωγικό και μουσικό μου καθήκον για δυο χρόνια σε κάποια σχολεία, αλλά έκτοτε το τραγούδι πήρε τα ηνία.

Αυτή την στιγμή διδάσκω παραδοσιακό τραγούδι στην «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ», σε μεγάλα παιδιά φυσικά. Στο μέλλον τι άλλο θα προκύψει δεν ξέρω, αλλά πάντα έχω μέσα μου το ενδιαφέρον να ανακαλύπτω παιδικές ψυχές και να βλέπω τον κόσμο μέσα από τα δικά τους τα μάτια. Αισθάνομαι λίγο σαν παραμύθι».

"Κάποιοι καλοπληρώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι πάλι όχι"

 P.E. Ο κόσμος αγαπάει τα πανηγύρια αλλά και την ελληνική διασκέδαση και αυτό το καταλάβαμε και τη θερινή σεζόν... Η επιτυχία εισπράττεται και σε οικονομικό επίπεδο για εσάς τους καλλιτέχνες;

Ξ.Β. «Εννοείται πως υπάρχουν οικονομικές διακυμάνσεις από τραγουδιστή σε τραγουδιστή. Κάποιοι καλοπληρώνονται, ενώ κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Βέβαια αυτοί που «καλοπληρώνονται» μην φανταστείς ότι παίρνουν και τίποτα ιλιγγιώδη ποσά τη σήμερον ημέρα».


"Τα χρόνια περνάνε, η τεχνολογία προχωρά και η εξέλιξη πλέον είναι επιτακτική ανάγκη"

P.E. Η παραδοσιακή μουσική, όπως την ακούμε σήμερα στα λαϊκά γλέντια έχει αλλοιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Έχει γίνει πιο “ποπ”;

Ξ.Β. «Σαφώς και έχει αλλάξει. Τα χρόνια περνάνε, η τεχνολογία προχωρά και η εξέλιξη πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Δεν ξέρω κατά πόσο έχει αλλοιωθεί, αλλά θα στο ανταπαντήσω με ερώτηση. Πόσα παιδάκια βλέπεις εσύ σήμερα να παίζουν ομαδικά παιχνίδια σε παιδικές χαρές;

Αυτό που βλέπεις σίγουρα όμως είναι να χειρίζονται την τεχνολογία πολύ καλύτερα από τον κάθε ενήλικα, προτού καν αρχίσουν να περπατούν. Όλα αλλάζουν λοιπόν από την πολύ βρεφική ηλικία και έτσι θα πρέπει να γίνεται. Ο χρόνος τρέχει, η πορεία της ιστορίας προχωρά και αλλάζει, τίποτα δεν μένει στάσιμο, ούτε καν η ροή του νερού μέσα σε ένα ποτάμι.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κάθε καλλιτέχνη πως θα το χειριστεί και πως θα το παρουσιάσει στο κοινό. Υπάρχει κόσμος που ακολουθεί και τον ενδιαφέρει αυτή η νέα τάση, υπάρχει βέβαια και κόσμος που δεν θέλει «καινούριες» ιδέες και ακούσματα. Σεβαστές όλες οι απόψεις».


"Είμαι πολύ καψούρα με την δουλειά μου"

P.E. Ποια είναι η μέχρι τώρα κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου είτε αφορά τις live εμφανίσεις σου ή τις συνεργασίες και την δισκογραφία;

Ξ.Β. «Είμαι πολύ τυχερή γιατί μπορώ και παίρνω πολύ όμορφα συναισθήματα μέσα από την δουλειά μου. Πολλές όμορφες συνεργασίες. Ειδικά το τελευταίο μου τραγούδι «ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΜΠΕΛΑ ΜΟΥ» του Κώστα Αναστασίου σε διασκευή του γνωστού συνθέτη Κωνσταντίνου Παντζή και του διάσημου DJ Νίκου Σουλιώτη».

P.E. Να περιμένουμε και άλλες τέτοιες «ανατρεπτικές» συνεργασίες;

Ξ.Β. «Είμαι πολύ καψούρα με την δουλειά μου και θέλω να κρατάω το πάθος αυτό αναμμένο. Βαριέμαι την στασιμότητα».


Konstantinos Pantzis & Nikos Souliotis feat. Xenia Verra - Βρήκα Το Μπελά Μου - Official Lyric Video

P.E. Ποια είναι η συμβουλή που σου έχουν δώσει και ακολουθείς;

Ξ.Β. «Να κυνηγάω τα όνειρα μου»!

P.E. Θα συνεργαζόσουν με έναν ποπ ή ροκ καλλιτέχνη;

Ξ.Β. «Σαν τρελή. Αύριο κιόλας».

P.E. Προσέχεις την εξωτερική σου εμφάνιση; Είναι σχολαστική η ασχολία σου με αυτήν;

Ξ.Β. «Κατά περιόδους ναι».


"Η μεγαλύτερη δημοτική τραγουδίστρια που έβγαλε ο τόπος..."

P.E. Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις;

Ξ.Β. «Θαυμάζω πολύ την θεία μου την Τασία που μέσα από όλες τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπισε, κατάφερε να είναι η μεγαλύτερη δημοτική τραγουδίστρια που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος».

P.E. Τι ετοιμάζεις αυτήν την περίοδο;

Ξ.Β. «Αυτή την περίοδο τρέχω με την προώθηση του νέου μου τραγουδιού «ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΜΠΕΛΑ ΜΟΥ» του Κώστα Αναστασίου με την υπογραφή του καλυτέρου διδύμου Παντζή-Σουλιώτη, ενώ παράλληλα ετοιμάζω περιοδεία στο εξωτερικό».

P.E. Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο;

Ξ.Β. «Δεν το έχω ονειρευτεί ακόμα»!