Ένα από τα πιο γνωστά λεωφορεία των περασμένων δεκαετιών της ελληνικής περιφέρειας και της επαρχίας ήταν ο θρυλικός «Καρνάβαλος».

Το λεωφορείο αυτό ένωνε τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας με την Ναύπακτο και «όργωνε» την περιοχή, εξυπηρετώντας δεκάδες χωρικούς, τουρίστες και κατοίκους. Το... παρατσούκλι του το είχε πάρει από την μορφή και το σχήμα του που ήταν κάπως παράταιρο για λεωφορείο.

Όμως η μορφή του ήταν θρυλική, υπάρχει ακόμα στις αναμνήσεις των παλαιοτέρων, ενώ μπορεί κάποιος να το αναζητήσει στις ταινίες της εποχής εκείνης, όπου ο πρωταγωνιστής χωρικός ερχόταν στην πόλη.

Ο «Καρνάβαλος» είχε πάει όμως και στο εξωτερικό δια μέσω του κινηματογράφου. Συγκεκριμένα είχε παίξει στην ταινία «Απόδραση από την Αθήνα», μία ταινία του 1979, σε σκηνοθεσία του  George P. Cosmatos, με πρωταγωνιστές Roger Moore, David Niven, Telly Savalas, Elliott Gould και Claudia Cardinale.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η κατασκευή του ήταν από Πατρινή εταιρία, την εταρία Μπουχάγιερ. Όπως μας ενημερώνει ο Άρης Μπετχαβάς που ανέβασε τις φωτογραφίες στην σελίδα «patras memories - αναμνήσεις απ' την παλιά Πάτρα», αυτή την στιγμή ο «Καρνάβαλος» ξεκουράζεται κάπου στην Άνω χώρα της Ναυπάκτου.