Ήταν από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών...

Για 3η φορά οι εκδηλώσεις για την 445η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου έφεραν την υπογραφή μιας ικανότατης ομάδας με επικεφαλής τον Εno Shkodrani από την Πάτρα που επιμελήθηκε τα σκηνικά της αναπαράστασης!

Με δημιουργίες που τελειοποίησαν το όλο θέαμα στο λιμάνι της Ναυπάκτου, άπαντες εργάστηκαν σκληρά για το αποτέλεσμα που καθήλωσε τους θεατές που είτε παρευρέθησαν είτε παρακολούθησαν την αναπαράσταση μέσω της τηλεόρασης.


Ο Eno μίλησε στο patrasevents.gr για την φετινή παράσταση: «Για τρίτη φορά ανέλαβα την σκηνογραφία της «Αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου» και κάθε φορά προσπαθώ να βρω μια καινούρια ιδέα.

Είναι μια πρόκληση η κάθε φορά.

Η φετινή ιδέα σκηνογραφικά ήταν να «ντυθεί» το λιμάνι με τεράστιους πίνακες ζωγραφικής που περιγράφουν αυτό το ιστορικό γεγονός, σαν μια τεράστια γκαλερί έργων τέχνης.

Με μια ιδιαιτερότητα όμως, στους πίνακες θα υπήρχαν «ζωντανά αγάλματα» δηλαδή ανθρώπινες φιγούρες – ηθοποιοί, ντυμένοι με κοστούμια και πανοπλίες της εποχής, ακριβώς όπως στον κάθε πίνακα, «παγωμένοι» ακριβώς στις στάσεις που έχουν στους πίνακες, που την κατάλληλη στιγμή θα «ζωντάνευαν» και θα έπαιρναν μέρος στο δρώμενο, βγαίνοντας από τους πίνακες.

Οι πίνακες είχαν σκαλιστές κορνίζες από φενιζόλ, σίδερο και στερεωτικές ρητίνες, χρώματα ακρυλικά και διάφορες πατίνες από χρυσό, οι διαστάσεις είναι 7x5 μέτρα, 6x4 και άλλα μικρότερα.

Οι κορνίζες και οι πίνακες έπρεπε να θυμίζουν κλασσικούς πίνακες της εποχής εκείνης...

Μην ξεχνάμε ότι ο Ελ Γκρέκο, ο Τιντορέτο, ο Βασσάρη και άλλοι μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής ζωγράφισαν πίνακες για την Ναυμαχία του 1571. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που άλλαξε κατά πολύ τον ρου της ιστορίας, ως προς την επέκταση των Οθωμανών στην δύση.

Η κατασκευή και η τοποθέτηση έργων τέτοιων διαστάσεων σε έναν αρχαιολογικό χώρο ευαίσθητο, όπως το λιμάνι της Ναύπακτου, είχε τεράστιες δυσκολίες, άλλα τα καταφέραμε.

Όλη η ομάδα δούλεψε σκληρά. Η Μαρία Ασημακοπούλου στις μικροκατασκευές κοστούμια – πανοπλίες και περικεφαλαίες, η Ματίνα Παναγοπούλου και η Ελένη Τρισσοπούλου στο φινίρισμα και χάρτωμα, ο Παναγιώτης Σίκος στις σιδηροκατασκευές, ο Κίμωνας Τρίμμης και ο Ανδρέας Κόγιας στην κατασκευή και τοποθέτηση».ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 2016 (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ)