Η ζωή δεν έρχεται με «Οδηγίες Χρήσης» και κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται έτοιμος για την ζωή που θέλει να Ζήσει. Είναι μια περιπέτεια/ταινία/παιχνίδι/θέατρο ή όπως αρέσκεται ο καθένας να την παρομοιάζει, μέσα από την οποία εξελισσόμαστε – Μαθαίνουμε τον εαυτό μας, γνωρίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας – εξερευνούμε την πραγματικότητά μας και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε το «Πως θα θέλαμε να ήταν ή πως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ζωή μας». Και αρχίζουμε να «χτίζουμε», να μεταβάλλουμε, να διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και τις καταστάσεις γύρω μας έτσι ώστε να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτό που μας ‘γεμίζει’.. Αναγνωρίζουμε τις καταστάσεις του νου μας που μας στερούν την πραγματικότητα, τα θετικά της στοιχεία και την διαστρεβλώνουν. Τέτοιες καταστάσεις του νου μας είναι οι πεποιθήσεις των άλλων, οι οποίες δεν εκφράζουν εμάς – μας έχουν περαστεί ως δικές μας και τα γνωστικά λάθη. Οι πεποιθήσεις χρειάζεται να αναδειχθούν στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά όπως και τα γνωστικά λάθη. Εδώ θα αναφέρουμε μερικά, τα πιο βασικά, με σκοπό να τα αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας, όσα από αυτά υπάρχουν, έτσι ώστε να τα μεταβολίσουμε σε θετικότερα μοτίβα σκέψης:

- Το όλα ή τίποτα / άσπρο ή μαύρο
- Το να μαντεύουμε το τι ο άλλος σκέφτεται για μας – και να χτίζουμε πάνω σε αυτό
- Η αρνητική αυτοεκπληρούμενη προφητεία – σκέφτομαι ότι κάτι θα πάει λάθος κ όντως το προκαλώ συνειδητά ή μη
- Η μεμονωμένη κατάσταση / συμπεριφορά βγάζει γενικό συμπέρασμα για έναν άνθρωπο ή μια κατάσταση
- Δεν εκτιμώ – δεν αναγνωρίζω το θετικό στη ζωή μου
- Το αρνητικό που επικαλύπτει όλα τα θετικά (έχω 99 νομίσματα κ ψάχνω το 1 που έχασα)
- Η προσδοκία και η ‘κατά την δική μου εκδοχή’ συμπεριφορά του άλλου – αν δεν γίνει και δεν αντιδράσει με τον τρόπο που εγώ το θέλω / περιμένω τότε το απορρίπτω
- Η υπερανάληψη ευθυνών – και για αυτά που είμαι υπεύθυνη αλλά και για αυτά που δεν είμαι (έχει αποτέλεσμα τις τύψεις – ενοχές )
- Δίνω λάθος ερμηνείες και χαρακτηρίζω τις καταστάσεις
- Η κατάκριση του εαυτού μου και των άλλων

Δεν έχει νόημα να γεμίζουμε τον εαυτό μας με αρνητικά συναισθηματικά φορτία εάν από την αρχή δεν καταφέραμε να πετύχουμε έναν στόχο – όλα εξελίσσονται – έτσι κ εμείς. Η αποτυχία είναι η Μητέρα της Επιτυχία – Είναι αυτή που θα μας δείξει τις αδυναμίες μας, την μη ετοιμότητά μας με σκοπό να τα βελτιώσουμε τα σημεία αυτά και κάθε φορά που θα τολμούμε να είμαστε όλο κ πιο έτοιμοι για την Επιτυχία. Επίσης, η προσπάθεια μας δυναμώνει, μας 'γυμνάζει' για να αποκτήσουμε την Δύναμη που χρειάζεται και η Επιτυχία. Και αυτή, η Επιτυχία δηλαδή, είναι πολύ απαιτητική έτσι ώστε να βιωθεί στο έπακρον αλλά και για να έχει διάρκεια.

Η διαδικασία coaching βοηθά στην ανάδειξη με σκοπό την αναγνώριση/διαφώτιση των στερητικών πεποιθήσεων και γνωστικών λαθών που έχει κάποιος. Φωτίζοντάς τα, μειώνονται τα εμπόδια του ανθρώπου που επιθυμεί να φέρει τις θετικές αλλαγές στη ζωή του. Ξεκινά να βρίσκει τα δικά του πατήματα και να οδεύει στον δικό του δρόμο. Ο coach είναι ο άνθρωπος που μας ‘καθρεφτίζει’, μας αναδεικνύει τα θετικά σημεία και μας προπονεί με σκοπό να βελτιώσουμε/μεταβολίσουμε τα αρνητικά. Μας βοηθά να σκεπτόμαστε με τρόπο προσανατολισμένο στην λύση και στο πώς να επιλέγουμε με σκοπό να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Χριστίνα Τζάνη
Life & Business Coach
www.lifecoachingpatras.gr