Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, δόθηκε σήμερα από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέα Αθανασόπουλο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλη Θωμόπουλο και τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέα Αντωνόπουλο.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε για το νόημα της ημέρας:

«Τιμάμε την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τιμάμε τον αντιφασιστικό αγώνα των λαών, εμπνεόμαστε και συνεχίζουμε πιο δυνατοί.

Στις 4 Οκτώβρη του 1944 στις 6 το πρωί, οι καμπάνες ανήγγειλαν τη λευτεριά και οι συμπολίτες μας υποδέχτηκαν με λουλούδια τους απελευθερωτές, τα στρατιωτικά τμήματα του ΕΛΑΣ, που παρέλαυναν υπερήφανα.

Χρειάστηκαν τρεισήμισι χρόνια αγώνα, ανείπωτων θυσιών με το τουφέκι στο χέρι, στα χωριά, στα εργοστάσια, παντού, για να τσακίσει ο  «ξυπόλητος» Ελληνικός λαός τον δήθεν πανίσχυρο φασισμό.

Μπορεί να μας χωρίζουν 72 χρόνια από εκείνη την ημέρα, αλλά η ιστορία συνεχίζει να μας φωτίζει και να μας διδάσκει.

Με την πρωτοβουλία μας για τις εκδηλώσεις, απευθυνόμαστε στη νεολαία και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να προβληματιστούν και να αναζητήσουν την αλήθεια. Να βγάλουν συμπεράσματα, που δεν διδάσκονται στα σχολικά βιβλία και να απομονώσουν τους απογόνους του φασισμού, την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι οξυμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και τα αδιέξοδα του βάρβαρου οικονομικοκοινωνικού συστήματος που σαπίζει, επαναφέρουν στο προσκήνιο πιο δυναμικά, την απειλή της παγκόσμιας σύρραξης για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι απαραίτητο να φωτιστούν τα υπέροχα παραδείγματα αυτών που με τη μαζική οργάνωση και πειθαρχία και εν τέλει τη θυσία τους, νίκησαν τον φασισμό, και άνοιξαν το δρόμο για την εκπλήρωση των ονείρων και των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας, με την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο, για την εργατική λαϊκή νίκη».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

-Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου θα τελεστεί Δοξολογία στις 10.30 το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας και θα ακολουθήσει στις 11:00 το πρωί στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με σύντομο χαιρετισμό αναφοράς στο ιστορικό της ημέρας από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

-Στις 7 μ.μ. της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Πάτρας, με αφετηρία τη Δεξαμενή και θα περιλαμβάνουν:

-ιστορικό περίπατο μνήμης, με τη διαδρομή Δεξαμενή-Γερμανού & Ηλείας-πλατεία Αγίου Γεωργίου –Γεροκωστοπούλου -Ρήγα Φεραίου-Γούναρη -Μαιζώνος (αντίστροφα) και θα καταλήγει στην πλατεία Γεωργίου. Σε ενδιάμεσες τοποθεσίες θα υπάρχουν σύντομα δρώμενα ανάδειξης της ιστορίας

-στις 20:30 στην πλατεία Γεωργίου, ομιλία από το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

-οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου με “Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου”.

Επίσης, ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, προγραμματίζουν σειρά δράσεων στα πλαίσια του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας από το ναζιστικό ζυγό κατοχής.

Πιο συγκεκριμένα:

-την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πατρέων, μπορούν να πραγματοποιήσουν στις δυο τελευταίες ώρες από το πρόγραμμα, εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλης, την οποία θα αναλάβει εκπαιδευτικός του σχολείου. Για την εκδήλωση έχει δοθεί από το Δήμο σχετικό ενημερωτικό υλικό.

-Για το χρονικό διάστημα 5 έως 14-10-2016 υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθούν τις σχολικές μονάδες εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων ώστε ν' απευθύνουν ομιλία σχετική με το χρονικό από την κατοχή και την απελευθέρωση της Πάτρας.

-Για το χρονικό διάστημα 3 έως 14-10-2016 διοργανώνονται ιστορικοί περίπατοι στους χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες απελευθέρωσης της πόλης.

-Μαθητές ή ομάδες μαθητών των Γυμνασίων μπορούν ν' αναλάβουν την πραγματοποίηση ερευνητικής εργασίας (project) σχετικά με την απελευθέρωση, εργασίες οι οποίες θα παρουσιαστούν σε σχετική εκδήλωση.