Σε συνάντηση με θέμα το ρόλο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην περιφερειακή ανάπτυξη και την καινοτομία, που διεξήχθη στη Βουδαπέστη στις 8 & 9 Σεπτεμβρίου, εκπροσωπήθηκε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και παρουσίασε ως καλή πρακτική το Patras Innovation Quest 2016 (PatrasIQ).

To PatrasIQ έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδας.

Με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, της γνώσης και της επιχειρηματικότητας στην Πάτρα, η προγραμματική σύμβαση για τη σύμπραξη των επτά παραπάνω φορέων έχει διάρκεια δέκα ετών.

Ο κ. Συρμακέσης, αναπληρωτής του Προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε το θεσμό τονίζοντας τα μελλοντικά σχέδια, τα οποία θα του δώσουν νέα και ευρύτερη διάσταση.

Κοινή διαπίστωση της συνάντησης, ήταν η αυξημένη σημασία του ρόλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς μπορούν να δημιουργούν θεσμούς και δράσεις, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες τις περιοχής, με βάση τη τεχνογνωσία και την καινοτομία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που το Patras IQ, κέρδισε τις εντυπώσεις και απέσπασε θετικές κριτικές από τους συμμετέχοντες καθηγητές πανεπιστημίων, ανώτατα διοικητικά στελέχη από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες σε θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας.

Τέλος, σημαντικό είναι ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υποστήριξη τέτοιου τύπου δράσεων.