Στον πάγο βρίσκεται η διαδικασία χορήγησης των εφάπαξ καθώς η κυβέρνηση περιμένει την εκταμίευση των 2,8 δισ.ευρώ προκειμένου να τα πληρώσει.

Τα εφάπαξ που θα είναι ψαλιδισμένα θα καταβληθούν τέλος Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου σε 5.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, 1.000 του ΤΑΠΙΤ και 1.000 του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ -τράπεζες). Το δημόσιο θα καταβάλλει τον Οκτώβριο τα χρήματα όσων έκαναν αίτηση τον Δεκέμβρη του 2013, ενώ τον Νοέμβριο θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων που έκαναν αίτηση αρχές του 2014.

Τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι πληρωμές θα μπουν και πάλι στον πάγο λόγω της διοικητικής διαδικασίας συγχώνευσης των Ταμείων Πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.

Ψαλιδισμένο το εφάπαξ

Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σχέση με το βοήθημα που είχαν λάβει οι υπάλληλοι σε αντίστοιχη κατάσταση που έφυγαν πριν από την 1/9/2013. ΟΙ μεγάλοι χαμένοι είναι οι:

  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία
  • Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που έφυγαν με 30ετία ή 35ετία

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το εφάπαξ συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές που έχει ο δικαιούχος του προς το δημόσιο, έτσι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερο.