Εκατοντάδες ήταν οι φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας που παραβρέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στην παρουσίαση του λευκώματος για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Κίνησης.

Στον κατάμεστο κήπο του Πολύεδρου συναντήθηκαν φίλοι και ενεργοί πολίτες που συμπορευτήκαν όλα αυτά τα χρόνια στους αγώνες  για την προάσπιση του περιβάλλοντος της περιοχής μας,  για να γιορτάσουν την επέτειο της ΟΙΚΙΠΑ και να μοιρασθούν παλιές αναμνήσεις.

Ο Θωμάς Κουτρούμπας, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη πορεία της, τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων αλλά και στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας της κίνησης που την κράτησαν «ζωντανή» και δραστήρια όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Κωνσταντίνος Μάγνης δ/ντης σύνταξης της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ τόνισε μεταξύ άλλων  ότι το λεύκωμα αντανακλά την υπευθυνότητα και σοβαρότητα με την οποία η ΟΙΚΙΠΑ προσεγγίζει τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, αποκαλύπτοντας ότι τα δελτία τύπου της Κίνησης αποτελούν μια έγκυρη πηγή ενημέρωσης και προβληματισμού για τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Ο Ανδρέας Λάζαρης, πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων ν. Αχαΐας παρουσίασε συγκεκριμένες ενότητες του λευκώματος για την αισθητική της πόλης, την ανάδειξη των προβλημάτων στις γειτονιές, τη διαχείριση των απορριμμάτων  αλλά και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι η ΟΙΚΙΠΑ ως συλλογικότητα και θεσμός, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα για την πόλη της Πάτρας.


Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, επίσης ιδρυτικό μέλος της Κίνησης που αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία του λευκώματος, αφού μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύεται η διαχρονική εξέλιξη όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για πολίτες και φορείς της πόλης μας.

Να σημειωθεί ότι δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση για λόγους υγείας, ο επίσης προσκεκλημένος για την παρουσίαση Περικλής Κοροβέσης συγγραφέας, που με γραπτό μήνυμα του χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι η  ΟΙΚΙΠΑ αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο Ελλαδικό χώρο και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε πόλη.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιγαλός, Χρήστος Πατούχας και Θοδωρής Ντρίνιας, ο αντιπρόεδρος  του Περιφερειακού συμβουλίου και  μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργος Κανέλλης, εκπρόσωποι του συλλόγου Προστασίας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, της κίνησης «Πρόταση», του Δικτύου κατά της Ηχορύπανσης, των Πατρινίστας κ.α.

Το  δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν μια μουσική πανδαισία με όμορφα τραγούδια ψυχής που απέδωσαν υπέροχα οι Χρήστος Δεληβοριάς (πιάνο), Νίκος Τσούκαλης (κιθάρα) και Άννα Φτερνιάτη (τραγούδι).

Έτσι με ένα ποτήρι κρασί κερασμένο από τα μέλη της κίνησης, ευχήθηκαν όλοι στην ΟΙΚΙΠΑ να τα εκατοστίσει, συνεχίζοντας την πολύτιμη προσφορά της στην πόλη.

ΥΓ. Το λεύκωμα της ΟΙΚΙΠΑ μπορούν να προμηθεύονται οι συμπολίτες μας από τα γραφεία της (Σαχτούρη 64, 7-9μμ) και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία της πόλης.