Είναι το πρώτο χωριό που συναντάει κανείς, μπαίνοντας στην Αχαΐα και αφήνοντας την Κορινθία, στην ανατολική πλευρά της Αιγιαλείας.   

Ο λόγος φυσικά για την Αιγείρα ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Αιγιαλείας που κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο, συγκεντρώνει δεκάδες παραθεριστές, κυρίως από την Αθήνα, έχοντας εξελιχθεί μαζί με την Ακράτα, σε ένα από τα πλέον παραθεριστικά μέρη της Αχαΐας.

Το όνομα της αρχαίας Αιγείρας, σύμφωνα τους ερευνητές, έχει μέσα του κάτι ιερό. Την συλλαβή «iero» που σύμφωνα με την αποκρυπτογράφηση της μυκηναϊκής γραφής, σημαίνει «ιερό».

Γι' αυτό και πιστεύεται ότι το μέρος της Αιγείρας στα προϊστορικά χρόνια ήταν ιερό, γεμάτο από δάση και βουνά.


Στα νεότερα χρόνια οι πρώτοι κάτοικοι της Αιγείρας ήρθαν από τα Αρφαρά, τη Βελλά, τη Βεργουβίτσα και τα αλλά ορεινά χωριά της ανατολικής Αιγιαλείας, αλλά και από διάφορα μέρη της Ελλάδος (Ρούμελη και Ήπειρο).

Τα πρώτα σπίτια της Αιγείρας άρχισαν να χτίζονται το 1887 περίπου, την εποχή που καθιερώθηκε η στάση των τρένων στο σημείο όπου είναι και σήμερα το γνωστό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Στη στάση αυτή δόθηκε η ονομασία Αιγείρα, από το όνομα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που βρίσκεται στις γνωστές τοποθεσίες Παλιόκαστρου και Μαύρων Λιθαριών. Στα ορεινά της Αιγείρας, πάνω από αυτή υπάρχουν τα χωριά Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα. 

Τα χωριά αυτά πνιγμένα στο πράσινο, γεμάτα εκκλησίες και σπίτια είναι που θα συναντήσει κανείς, ανηφορίζοντας στην ανεξερεύνητη βουνοκορφή που υψώνεται πάνω από την Αιγείρα, στο ύψος της εύφορης κοιλάδα του ποταμού Κριού.


Το χωριό της Αιγείρας έχει ένα γραφικό λιμανάκι, γεμάτο μαγαζάκια, ενώ εκεί έχουν χτίσει τις βίλες τους και τα εξοχικά τους αρκετοί επώνυμοι της Αθήνας.

Η θάλασσα της Αιγείρας μοιάζει να είναι πράσινη, θυμίζοντας κάτι το εξωτικό από ψηλά. Η παραλία έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των παραλιακών χωριών που έχουν χτιστεί κατά μήκος του Κορινθιακού Κόλπου, φτιαγμένη με βοτσαλάκι, με καθαρά βαθιά νερά και έναν βυθό που αξίζει κανείς να τον εξερευνήσει.

Σίγουρα η Αιγείρα, το καλοκαίρι, αλλά και την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ένα από τα μέρη που αν και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την Πάτρα, αξίζει κανείς να το επισκεφθεί.