Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου που το κάνουν δημοφιλές στις προτιμήσεις των ενοικιαστών καταγράφει έρευνα της Remax, την ώρα που σημειώνεται αύξηση της ζήτησης για ενοικίαση κατοικιών.

Τα στάνταρς που βάζουν πλέον οι ενοικιαστές διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή ενώ οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες λόγω της κρίσης αλλά και της αυξημένης προσφοράς. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της Remax, φέτος η ζήτηση για ενοικίαση αυξήθηκε στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε αρκετές παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX, το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, όμως γενικά μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας προτιμούνται τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, μέχρι 20ετίας ή παλαιότερα αλλά ανακαινισμένα.

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που κυριαρχούν στις προτιμήσεις των υποψήφιων ενοικιαστών και προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση σχετίζονται αφενός με την οικονομία και τη συντήρηση του και αφετέρου με παροχές που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αναλυτικότερα, τα πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά τα οποία σχετίζονται με την οικονομία (θέρμανσης & συντήρησης) και την ασφάλεια είναι η αυτόνομη θέρμανση (προτιμάται το φυσικό αέριο), η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και η θέση σε ψηλό όροφο.Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με το «ευ ζην» και την άνεση στην καθημερινότητα των ενοικιαστών είναι η νεαρή ηλικία του ακινήτου ή η ανακαίνιση που έχει γίνει, η θέση στάθμευσης και η θέα.