Αποτελούν σημείο αναφοράς για πλήθος ερευνών σχετικά με την προέλευση της ζωής στον πλανήτη και τα είδη που απαντώνται μονάχα εκεί. Αυτός που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του μαζί τους είναι ο Κάρολος Δαρβίνος με τις μελέτες που έκανε στα περίφημα νησιά Γκαλαπάγκος να οδηγούν στη θεωρία της φυσικής επιλογής.

Οι παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες αναδεικνύουν και την εκπληκτική θαλάσσια ζωή στα εν λόγω νησιά, με θαλάσσιους λέοντες να «ποζάρουν» στο φωτογραφικό φακό, περίεργες χελώνες να απολαμβάνουν το κολύμπι και εικόνες που λίγοι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά.

Ο φωτογράφος Octavio Aburto από το Σαν Ντιέγκο βρέθηκε σε εκπαιδευτική αποστολή στα παραθαλάσσια δάση των διάσημων νησιών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κάρολος Δαρβίνος.

«Είναι πολύ μικρά και απομονωμένα τα δάση αυτά και κάποια βρίσκονται σε εντελώς ανέγγιχτη κατάσταση», περιγράφει ο Aburto, «το να βρίσκεσαι μέσα στις μυστικές, τις κρυφές λιμνοθάλασσες είναι σαν να βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο- ήρεμο, ιστορικό και εντελώς φυσικό».

«Μας εξέπληξε η παρουσία θαλάσσιων λιονταριών και χελωνών μέσα στα δάση αυτά. Μάλλον κι εμείς τους εκπλήξαμε με την παρουσία μας γιατί πιθανότατα θα ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν άνθρωπο», ανέφερε, «είμαστε ξένοι στο περιβάλλον τους και κάθε ζώο που περνούσε μας κοιτούσε με περιέργεια, μάλλον εντυπωσιασμένο από τον εξοπλισμό μας».

«Ήταν σαν σκηνή από την ‘Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων’, μεγάλες κόκκινες ρίζες από τα μαγκρόβια δέντρα έφταναν στην επιφάνεια του νερού. Ένα θαλάσσιο λιοντάρι πήδηξε από το νερό και προσγειώθηκε σε έναν κορμό κι από εκεί βούτηξε το κεφάλι του μέσα στο νερό και με κοιτούσε επίμονα, σαν να με καλούσε να το φωτογραφίσω. Φτάσαμε τόσο κοντά που τα μουστάκια του άγγιξαν το φακό μου».

«Τα δάση αυτά στα Γκαλαπάγκος αποτελούν ένα παράδειγμα του πώς ήταν τα μαγκρόβια δάση στο παρελθόν, πριν την ανθρώπινη παρέμβαση», τόνισε ο φωτογράφος στη Daily Mail.