«Καμένη γη» αφήνουν πίσω τους οι κάμπιες που έχουν κατακυριεύσει τις καλλιέργειες τριφυλλιού στα Δουνέϊκα και την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και υπάρχουν φόβοι πλέον ότι θα επεκταθεί το πρόβλημα και στις καλλιέργειες που έπονται, όπως είναι η φθινοπωρινή πατάτα και τα κηπευτικά.

Οι αγρότες όπως αναφέρει το patrisnews έχουν περιέλθει σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι και όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τα έξοδά τους, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρεθούν ζημιωμένοι αφού καταστρέφεται τουλάχιστον το 50% της κάθε καλλιέργειας και ότι απομένει έχει επίσης σοβαρά προβλήματα.

Οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους στις καλλιέργειες τριφυλλιού στα μέσα Ιουλίου και παρά τις προσπάθειες των αγροτών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου…

Δεν επαρκούν τα φυτοφάρμακα

Όπως λένε οι αγρότες, το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να αφανιστούν τα έντομα σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία που καταγράφεται φέτος, είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην επιδρομή των καμπιών.

Από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους, οι αγρότες προσπαθούν να τις καταπολεμήσουν με αλλεπάλληλους ραντισμούς, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζονται φόβοι ότι οι καλλιέργειες θα αφανιστούν ολοσχερώς. Ευθύνες για τη μη αποτελεσματική αντιμετώπιση οι αγρότες ρίχνουν και στα φάρμακα που χρησιμοποιούν, αφού αυτά που επιτρέπονται πλέον για χρήση είναι ήπιας δράση, οπότε δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Φόβοι και για άλλες καλλιέργειες

«Υπάρχει μεγάλη έξαρση στις κάμπιες και σε πρώτη φάση έχουν ‘τρελάνει’ τα τριφύλλια, από τον περασμένο Ιούλιο. Ραντίζουμε τρεις φορές κάθε φορά και δεν τις προλαβαίνουμε και υπάρχουν και αγρότες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Δεν είχαμε πάγους το χειμώνα για να καταπολεμηθούν τα έντομα και φτάσαμε να ραντίζουμε συνέχεια χωρίς ωστόσο να έχουμε αποτέλεσμα, γιατί τα φάρμακα δεν είναι δυνατά. Δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα και η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη. Από την άλλη, εάν δεν ραντίσουμε θα χαθούν εντελώς τα φυτά και δεν θα τα έχουμε για του χρόνου, οπότε φτάσαμε στο σημείο τα έξοδα να ξεπερνούν τα έσοδα» λέει ο κ. Γιώργος Αχαμνός από τα Δουνέϊκα.

Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις υπόλοιπες καλλιέργειες και υποστηρίζει ότι θα χτυπηθούν οι πατάτες και τα κηπευτικά μέχρι αφανισμού.

Οι αγρότες βλέπουν τις παραγωγές τους να χάνονται χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι και φυσικά από τα βέλη τους δεν ξεφεύγει η κυβέρνηση, αφού θα κληθούν να φορολογηθούν για καλλιέργειες που αντί να τους αποφέρουν, τους ζημίωσαν και τους ζημιώνουν σε μεγάλο βαθμό…

Δημήτρης Χωραΐτης

 «Η κατάσταση είναι δραματική. Από τον Ιούλιο προσπαθούμε με τα ραντίσματα και δεν κάνουμε τίποτα. Βγάζαμε 17 με 18 μπάλες τριφύλλι το στρέμμα και πλέον δεν βγάζουμε ούτε τις μισές και με την ζημιά που έχει γίνει δεν είναι εμπορεύσιμες. Εγώ με 200 στρέμματα τριφύλλι δεν μπορώ να καλύψω τα έξοδά μου. Προσπαθούμε αλλά δεν γίνεται τίποτα, χάθηκε όλη η καλή παραγωγή και ταυτόχρονα θα φορολογηθούμε για όλα αυτά».