Είναι πολλά αυτά που καλούνται να μάθουν οι νέοι εισαχθέντες στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας…

Οι νέοι φοιτητές στην Πάτρα εκτός από το να βρεθούν μακριά από το πατρικό τους σπίτι και να μάθουν να ζουν μόνοι θα πρέπει να γνωρίσουν την πόλη και στην συνέχεια να αναζητήσουν ένα αξιοπρεπές σπίτι για τη διαμονή τους.

Επειδή ίσως η διαδικασία να φαντάζει βουνό στα μάτια τους, βαλθήκαμε να βοηθήσουμε με κάποιες πληροφορίες που πιθανότατα να φανούν χρήσιμες.


Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου..

Η Πάτρα είναι μια ελκυστική φοιτητούπολη όμως εν μέσω κρίσης οι περισσότεροι που θα σπουδάσουν μακριά από την πόλη τους, θα σκέφτονται τα έξοδα για τα ενοίκιο ενώ σπιτιού.

Σίγουρα το να «φορτώσεις του γονείς σου δεν είναι ότι καλύτερο, όμως με μια καλή έρευνα θα καταφέρεις να περιορίσεις τα έξοδα σου και να μείνεις και ευχαριστημένος.

Για να φτάσεις στην πόλης μας πέρασες είτε στο θρυλικό Πανεπιστήμιο Πατρών (ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα της Ελλάδας στο οποίο φοιτούν περίπου 28.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 4.000 μεταπτυχιακοί) είτε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (που έχει τέσσερις σχολές και δεκατρία τμήματα με έδρα την Πάτρα, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, το Αίγιο, την Αμαλιάδα και τον Πύργο).


Τα σπίτια κοντά στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ αυτή την περίοδο είναι πιο ακριβά και αυτό για ευνόητους λόγους. Πιο ακριβά είναι και τα μικρά σπίτια σε σχέση με τα μεγαλύτερα στα οποία μπορείς να συγκατοικήσεις δίνοντας ένα 100αρι ή 150 ευρώ για να έχεις τις ανέσεις σου.

Οι περιοχές γύρω από το Πανεπιστήμιο, είναι το Ρίο και ο Καστελόκαμπος. Από την οδό Αγίου Γεωργίου, Σώμερσετ, και Ηρ. Πολυτεχνείου στις οποίες υπάρχουν αρκετές προτάσεις για το Ρίο μέχρι την Σέριφου και Πετμεζά στον Καστελόκαμπο, οι γειτονιές έχουν αρκετό φοιτητόκοσμο. Τους χειμερινούς μήνες βέβαια δεν έχουν πολύ έντονη φοιτητική ζωή όμως θα βρείτε υπέροχα στέκια για καφέ ή κρασί και φαγητό στο χωριό του Ρίου.


Τα μισθώματα πλησίον του Πανεπιστημίου 250 μέχρι 350 ευρώ ενώ για τις γκαρσονιέρες πέφτουν μέχρι τα 150 και 200 ευρώ ανάλογα από το εάν είναι νεόδμητες ή παλιές.

Αν καταφέρετε να συγκατοικήσετε με 3 για παράδειγμα φοιτητές και το κόστος να μοιραστεί στον καθένα θα εντυπωσιαστείτε από το τι μπορεί να βρείτε στην περιοχή και μάλιστα κοντά στην θάλασσα.

Γύρω από το ΤΕΙ Πάτρας, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ. Οι επιλογές όμως αυξάνονται…

Πατρών Κλάους, Ψαροφάι, Ακρωτηρίου, Θεοτοκόπολου και σε όλες τις οδούς τριγύρω οι πολυκατοικίες που δημιουργήθηκαν είχαν σαν αρχή ότι θα κατοικηθούν και από φοιτητές.

Οι τιμές για τα ενοίκια ποικίλουν και ξεκινούν από 150 ευρώ (κάποιες επιπλωμένες γκαρσονιέρες θα σας φροντίσουν όλα τα φοιτητικά σας χρόνια) και φτάνουν τα 350 ευρώ για 50 τ.μ. Γύρω σας θα βρείτε τα πάντα. Από καφέ και μπαρ μέχρι το Παμπελοποννησιακό στάδιο, καταστήματα, γυμναστήρια σούπερ μάρκετ κ.λ.π.


Στο κέντρο

Μια έξυπνη κίνηση, είναι το κέντρο της πόλης. Οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες…

Θα μπορούσες να βρεις κάτι φθηνότερο και να εναποθέσεις τις προσδοκίες στου στον μοναδικό μεταφορέα της πόλης, το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας.

Βολικές περιοχές για το πανεπιστήμιο αποτελούν η Αγυιά, η Ανθούπολη και η περιοχή της Αγίας Σοφίας ενώ για το ΤΕΙ δες στις περιοχές κοντά στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας ή τα Ζαρουχλέικα.


Μετακίνηση

Οι γραμμές που συνήθως θα σε βολέψουν για το Πανεπιστήμιο είναι οι 6 και 9 οι οποίες ξεκινούν από το Ρίο και τερματίζουν στην οδό Ερμού και Αράτου αντίστοιχα. Πρόσεξε τα λεωφορεία της γιατί δεν πάνε όλα Πανεπιστήμιο. Μέχρι να αποκτήσεις την σχετική άνεση καλύτερα ρώτα τον οδηγό.

Για τα ΤΕΙ, η γραμμή 2 κάνει όλη την διαδρομή από τα ίδιες τις εγκαταστάσεις των τεχνολογικών ιδρυμάτων μέχρι και την περιοχή της Αγίας Σοφίας δια μέσου του κέντρου της Πάτρας.

Για τις βραδυνές σας εξόδους θυμήσου ότι τα λεωφορεία κινούνται μέχρι τις 11 περίπου και περισσότερα για το δρομολόγια θα μάθεις στην επίσημη σελίδα του Αστικού ΚΤΕΛ.

Αν τελικά καταλήξεις σε ταξί, στα όρια της πόλης θα πληρώσεις την ελάχιστη χρέωση των 3,50€ και έως και €10€ για το Ρίο.


Δωρεάν στέγαση - Εστίες

Η εστία του Πανεπιστημίου φιλοξενεί περίπου 800 άτομα. Έχει κολυμβητήριο, θέατρο -όπου ανεβάζουν δικές του παραστάσεις-, χώρους άθλησης, free wifi, και φυσικά το εστιατόριο της εστίας το οποίο εκτιμάται από τα καλύτερα στην χώρα με δυνατότητα σίτισης έως και 6200 φοιτητών.

Ο σεισμός του 2008 στην Πάτρα άφησε βέβαια «κουσούρια» στα κτίρια της φοιτητικής εστίας. Βέβαια οι ίδιοι οι φοιτητές συμβάλλουν στο να γίνει πιο ευχάριστη η διαμονή με το «ανήσυχο» τους πνεύμα.

Από την άλλη στο ΤΕΙ υπάρχει ο σύλλογος Εστίας Κούκου (έτσι είναι η περιοχή) ο οποίος φιλοξενεί περίπου 110 φοιτητές σε ένα κτίριο το οποίο βάφτηκε πρόσφατα και μοιάζει με ξενοδοχείο όπως ήταν και πριν γίνει εστία.

Υποβολή αίτησης για την διαμονή στην εστία του Παν/μιου Πατρών:

http://www.upatras.gr/el/node/6221


Το Πανεπιστήμιο Πατρών με 50 χρόνια ιστορίας εκτός από πολλές διακρίσεις διαθέσει και έντονη Πανεπιστημιακή Ζωή με 4 μουσεία, 15 πολιτιστικές ομάδες, αθλητικές δραστηριότητες και κοινωνική δράση.

Πανεπιστημιούπολη, 26504 Ρίο Αχαΐα
Τηλ. επικ. 2610 991711

Χρήσιμος σύνδεσμος: http://www.upatras.gr/el

Στον κατάλογο του ΤΕΙ μπορείτε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με το μόνιμο προσωπικό του Ιδρύματος.

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Δυτικής Ελλάδας

Διευθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 1, Κουκούλι, Πάτρα Τ.Κ.: 263 34
Τηλ.: 2610 325 101

Η Πάτρα χωρίς τους φοιτητές της είναι μια συμπαθής πόλη. Με αυτούς είναι μια πολύ καλή επιλογή για να σπουδάσεις, να κοινωνικοποιηθείς, να μάθεις μουσική, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και κυρίως να νιώσεις σαν στο σπίτι σου…

Είναι πολλά τα αρνητικά που μπορεί να βρει κάποιος όμως με λίγη καλή θέληση θα ζήσεις τα καλύτερα σου χρόνια εδώ.

Πρωτάκια καλωσορίσατε στην Πάτρα!