Ο Αύγουστος πέρα από μήνας της Παναγίας, είναι και ο καλοκαιρινός μήνας του βουνού αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αντί για τις παραλίες και τις θάλασσες, παίρνουν τα όρη και τα βουνά.

Είναι πολλοί που προτιμούν να περάσουν έστω και ορισμένες μέρες στην ησυχία του βουνού, πηγαίνοντας σε κάποιο από τα δεκάδες χωριά που υπάρχουν στον Παναχαϊκό, στον Χελμό ή στον Ερύμανθο.  

Ένα από τα ωραιότερα μέρη της Αχαΐας για όσους επιλέγουν να πάνε για κάποιες μέρες στο βουνό, αναζητώντας εκεί λίγη δροσιά, ησυχία και ξεκούραση, είναι το χωριό Τριπόταμα.

Το χωριό οφείλει το όνομα του στο γεγονός ότι στο σημείο συναντιούνται τρία ποτάμια. Το ποτάμι του Ερυμάνθου, ο Αροάνιος ποταμός και ο Σεραίος.

Το σημείο όπου βρίσκονται τα Τριπόταμα είναι στα σύνορα της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Το χωριό περιστοιχίζεται από τα όρη Λάμπεια και Αφροδίσιο. Το χωριό είναι χτισμένο κατά μήκος μιας εύφορης και καταπράσινης κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στα δύο αυτά βουνά.

Κοντά στην πλατεία, συμβάλλουν τρία ποτάμια, ο Ερύμανθος, ο Αροάνιος και ο Σειραίος, ενώ στην περιοχή σε μια όμορφη τοποθεσία, υπάρχει παλιός νερόμυλος, όπως και ιχθυοτροφείο.Τα ποτάμια που συναντιούνται στο σημείο, τα βουνά που υπάρχουν τριγύρω και το πράσινο με τα δέντρα και τα δάση που περιστοιχίζουν το χωριό, δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη της παρθένας και της πρωτόγνωρης φύσης.

Όμως, το σημείο έχει ζωή εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αφού το χωριό έχει κτιστεί κοντά στα ερείπια της αρχαίας αρκαδικής πόλης Ψωφίδα, ενώ από τον πλάτανο που υπάρχει σε ένα υπέροχο μέρος γεμάτο από δέντρα και πράσινο, κοντά στον ποταμό Σερραίο, λέγεται ότι πέρασε ο ιστορικός - περιηγητής Παυσανίας και ξεκουράστηκε.

Τα Τριπόταμα έχουν αρκετό κόσμο αυτές τις μέρες του Αυγούστου αφού αρκετοί που κατάγονται από το χωριό έχουν τα εξοχικά τους που τα επισκέπτονται, μένοντας εκεί έστω και για λίγες μέρες το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, πάντως, οι μόνιμοι κάτοικοι του δεν ξεπερνούν τους 50 στον αριθμό.

Το φετινό καλοκαίρι, αρκετοί τουρίστες και παραθεριστές, κάνουν το μπάνιο τους στον ποταμό του Ερυμάνθου, μετά τη παρέμβαση που έκανε ο Δήμος Καλαβρύτων.

Έτσι, μικροί και μεγάλοι δροσίζονται στα παγωμένα νερά ενός θρυλικού ποταμιού, ενός σημείου που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές λούζονταν στα νερά του νύφες, δαίμονες και θεοί...