Η οδός Κανακάρη είναι ο πιο κλασικός ρετρό δρόμος του εμπορικού κέντρου της Πάτρας, με πολλά από τα καταστήματα να παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες.

Στις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, τότε που ο δρόμος αυτός με τις καμάρες αποτελούσε την καρδιά της εμπορικής κίνησης της Πάτρας. Εκεί δημιουργήθηκε, στην συμβολή της με την Γούναρη, το πρώτο εμπορικό κέντρο της Πάτρας και η πρώτη μεγάλη πολυκατοικία της πόλης με τους εφτά ορόφους και με τις δύο στοές όπου κάποτε στεγαζόταν η Διεύθυνση Γεωργίας και δεκάδες ακόμα μαγαζιά.

Τώρα το πρώτο εμπορικό αυτό κέντρο έχει νεκρωθεί, τα περισσότερα ακίνητα εκεί είναι ανοίκιαστα, όμως ο δρόμος της Κανακάρη παραμένει εμπορικός.

Η κίνηση, βέβαια, τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει κατέβει προς την Μαιζώνος, την Ρήγα Φεραίου και την Αγίου Νικολάου, ωστόσο η Κανακάρη καταφέρνει και παραμένει όρθια, διατηρώντας ταυτόχρονα  τον χαρακτήρα του κλασικού.


Μια μικρή αγορά εμπόρων και τεχνιτών γεμάτη από ζωή

Ενός ρετρό δρόμου που ταυτόχρονα έχει έναν σύγχρονο χαρακτήρα, γεμάτος από ζωή, (παρόλο που και εδώ τα ξενοίκιαστα είναι αρκετά), τον οποίο περπατώντας τον, καταλαβαίνεις ότι έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που δίνουν "αέρα" σε μία τοπική οικονομία. Τα στοιχεία αυτά, δεν είναι ούτε οι αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων, ούτε οι πολυεθνικές εταιρίες, αλλά τα μικρά μαγαζάκια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περπατώντας τον δρόμο της Κανακάρη μπορεί να συναντήσει κανείς δεκάδων ειδών μικρές επιχειρήσεις, από μαγαζιά ρουχισμού, ειδών σπιτιού, παιδικών και βαφτιστικών ρούχων, κατάστημα με σανδάλια, φούρνο, οπτικά, κοσμηματοπωλεία, αργυροχρυσοχοΐα, καφενεία – μεζεδοπωλεία, υποδηματοποιείο – τσαγκαράδικο, ψιλικατζίδικο, παντοπωλείο, μανάβικο, ιχθυοπωλείο, με δύο λέξεις τα πάντα!


Από εμπορικά καταστήματα μέχρι και παραδοσιακά εργαστήρια τεχνιτών και επαγγελμάτων που παραμένουν διαχρονικά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Ένας από τους παραδοσιακούς τεχνίτες που μπορεί να βρει κανείς στην οδό είναι και ο Ανδρέας Ηλιόπουλος που διατηρεί τσαγκαράδικο - κατάστημα επιδιόρθωσης υποδημάτων και ο οποίος μίλησε στην κάμερα του patrasevents.gr.Δεν υπάχουν πουθενά αλυσίδες πολυεθνικών εταιριών

Το μόνο που δεν συναντάς εκεί είναι κάποιο μεγάλο κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας, σαν αυτά που βλέπει κανείς στους υπόλοιπους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Είναι ένας δρόμος που διατηρεί έτσι ακόμα το "άρωμα" της ντόπιας και της συνοικιακής αγοράς, παρόλο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. «Η Κανακάρη είναι ένας δρόμος που έχει ζωή και στον οποίο δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων διατηρούν το κατάστημα τους εδώ και αρκετές δεκαετίες, περνώντας το από γενιά σε γενιά» τονίζει ο Ηλίας Σκόνδρας που διατηρεί στην οδό το καφέ- μεζεδοπωλείο, «Η Φωλιά».


Η κλασική ομορφιά που "δένει" με το σύγχρονο

Οι καμάρες δίνουν  ένα ακόμα πιο κλασικό ύφος στον δρόμο, το οποίο έρχεται για να συμπληρώσει η ύπαρξη αρκετών νεοκλασικών κτιρίων που «δένουν» αρμονικά με τον εμπορικό χαρακτήρα της οδού.

Κάτω από τα νεοκλασικά κτίρια στεγάζονται πολλά από τα εμπορικά καταστήματα της Κανακάρη. Τα περισσότερα βέβαια από τα νεοκλασικά κτίρια δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση, όμως η εμπορικότητα του δρόμου, μοιάζει σαν να τους έχει δώσει παράταση ζωής.


Παρόλα αυτά η αρχιτεκτονική τους ομορφιά παραμένει διαχρονική και δεν έχει αλλοιωθεί ούτε και από την ύπαρξη των πολυκατοικιών που έχουν αναγερθεί στην Κανακάρη, οι περισσότερες από τις οποίες είναι από τις πρώτες που έχουν κατασκευαστεί στην Πάτρα.  

Να λοιπόν που ακόμα και αρχιτεκτονικά το κλασικό και το μοντέρνο, στην οδό Κανακάρη αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους.


Ο... φόβος της αντιδρόμησης και η επερχόμενη αλλαγή

Εμπορικά ο δρόμος σίγουρα δεν έχει την ίδια κίνηση που είχε κάποτε, όμως έτσι και αλλιώς η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες.

«Κάνουμε προσπάθειες για να φέρουμε τον κόσμο προς τα πάνω δείχνοντας ανταγωνιστικοί σε ποιότητα και σε τιμές των προϊόντων μας» τονίζει ο Μάριος Αλεξόπουλος, ένας εκ των νέων επιχειρηματιών της Κανακάρη που διατηρεί το κατάστημα «Τhe Sandal’s Shop of Patras».

Αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους από τους καταστηματάρχες είναι το έργο της διάνοιξης της Κανακάρη και η αντίθετη τροχιά που πρόκειται να πάρει ο δρόμος.

Οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν ότι αν η οδός μετατραπεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αυτό θα παίξει  αρνητικό ρόλο στην κίνηση και στον τζίρο των μαγαζιών τους.


Όπως και να έχει θα είναι σίγουρα μια αλλαγή.

Μια αλλαγή που μακάρι να μην αλλάξει το διαχρονικό ύφος της Κανακάρη και τον αυθεντικό χαρακτήρα μιας μικρής αγοράς μέσα στην καρδιά της Πάτρας. Στοιχεία που έχει ανάγκη η τοπική εμπορική οικονομία και κατά επέκταση η ίδια η Πάτρα.

(Οι φωτογραφίες είναι του Πάνου Ζησιμόπουλου για το patrasevents.gr).