Εναλλακτικό σχέδιο ζητάει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό μετά από τις απειλές της Τουρκίας πως θα ανοίξει και πάλι την κάνουλα των προσφυγικών ροών.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild απηύθυνε έκκληση για την εκπόνηση Plan B σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας για το προσφυγικό.  

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση «ανησυχεί πολύ» για την επαπειλούμενη ακύρωση της συμφωνίας. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του κ. Μουζάλα πως «σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ένα Plan B». Σύμφωνα με τον υπουργό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει τη στάση της σε περίπτωση που η Τουρκία ανοίξει εκ νέου τα σύνορά της στους πρόσφυγες και μετανάστες. Γι' αυτό και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να δεσμευθούν για την απορρόφηση μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών σε αυτό το ενδεχόμενο. «Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να διανεμηθούν ισότιμα σε όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οχι σε συγκεκριμένες χώρες».

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει το παιχνίδι των επανειλημμένων απειλών για ακύρωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν καταργηθεί άμεσα η βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.