Λέγονται Έργα Της Μουσικής και είναι καλλιτέχνες από την Πάτρα που επιλέγουν να εκφράζονται μέσα από την ερασιτεχνική δημιουργία.

Το έργο τους έχει στόχο να προβληματίσει για τις αιτίες των προβλημάτων που βιώνουμε όλοι σήμερα, να προωθήσουν την ενότητα των εργαζομένων, να "παρασύρουν" ακόμα περισσότερους στον αγώνα τους.

Τραγουδούν, όπως αναφέρουν, για μια κοινωνία πραγματικά ελεύθερη, χωρίς εκμετάλλευση, όπου τραγούδια σαν τα δικά τους θα γράφουν 100 κάθε μέρα.

Μέλημά τους είναι να εκφράσουν τα προβλήματα, τις θυσίες τους, τις θυσίες κάθε μέλους της εργατικής τάξης και όχι για να ξεχωρίσουν.

Το συγκρότημά τους αποτελείται από τον Χρήστο Μίσκο, την Μαριάννα Μεσσαλά και τον Θανάση Μελά.

Το τραγούδι «Χαλυβουργία» που θα ακούσετε και παρακάτω αποτελεί ένα μέρος μιας ολοκληρωμένης δουλειάς τους που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χειμώνα. Προσπάθειά τους είναι στα τραγούδια που έπονται να εξασφαλίσουν την συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών.


"Μεγαλώσαμε μέσα στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης"

P.E. Τι είναι λοιπόν τα «έργα της μουσικής»; Ποια η ανάγκη που έκανε τον Χρήστο, την Μαριάννα και τον Θανάση να τραγουδήσουν κομμάτια που το περιεχόμενό τους είναι πολύ διαφορετικό από ότι τα συνηθισμένα έμμετρα στιχάκια;

EτΜ. «Το συγκρότημά κρατάει αρκετά χρόνια, όσο και η φιλία μας, από τα μαθητικά μας χρόνια. Η ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τραγούδια με διαφορετικό περιεχόμενο, προκύπτει μέσα από την καθημερινότητά μας. Μέσα από την τέχνη δεν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματά μας, ούτε μέσα από αυτή μας την δραστηριότητα να ξεχωρίσουμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Σκοπός μας είναι να εκφραστεί μέσα από τα τραγούδια μας, η ενότητα που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος λαός για να ζήσουμε όλοι μας σε μια καλύτερη κοινωνία. Συνεπώς το περιεχόμενο των τραγουδιών μας καλύπτει όλες τις πλευρές της καθημερινότητας όπως την αγωνία του άνεργου γονιού, τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, τον έρωτα κ.α.».

P.E. Για να γράψετε/τραγουδήσετε τραγούδια σαν την Χαλυβουργία φαντάζομαι πως έπρεπε να κατέβετε και να είστε κοντά στους «αγώνες» των ανθρώπων που παλεύουν για το δίκιο τους. Θα σας δούμε σε πορείες και καταλήψεις;

ΕτΜ. «Συμμετέχουμε στους αγώνες και μάλιστα προσπαθούμε να είμαστε οργανωτές αυτών στους χώρους μας γι' αυτό είμαστε ενεργά μέλη στα σωματεία μας (όσοι δουλεύουμε), στους φοιτητικούς συλλόγους που ανήκουμε.

Προφανώς "μεγαλώσαμε" μέσα στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε για τα δικαιώματα που αντιστοιχούν στις ανάγκες μας και τα όσα μπορεί να μας προσφέρει σήμερα η κοινωνία».

P.E. Υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθείτε από διάφορους ανθρώπους για πολιτική και προπαγάνδα. Τι απαντάτε σε αυτούς;

EτΜ. «Πολιτική είναι σήμερα να υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνεργοι, πολιτική είναι να υπάρχουν πόλεμοι, πολιτική είναι να αυξάνει το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων. Αυτή όμως η πολιτική είναι ανεκτή αφού την προβάλλουν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. γι' αυτό την βλέπουμε στα ΜΜΕ, στα σχολικά εγχειρίδια μέχρι και στη τέχνη.

Για εμάς η σημερινή τέχνη που δεν ασχολείται με την ζωή της κοινωνίας, έχει και αυτή πολιτική τοποθέτηση που βολεύει το υπάρχον σύστημα. Στοχεύει στο να διαμορφώσει μια νέα γενιά που θα έχει το ρόλο του θεατή στις όποιες εξελίξεις, αποκομμένη και μακριά από τους συλλογικούς, ταξικούς αγώνες. Είναι όμως γεγονός ότι τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα, σε όλες τις μορφές της τέχνης, δημιουργήθηκαν την περίοδο που υπήρχε κίνημα ικανό να συγκινήσει και να δημιουργήσει λαϊκούς καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα».

P.E. Ανήκετε σε κάποια παράταξη/κόμμα;

EτΜ. «Είμαστε μέλη της ΚΝΕ γι' αυτό και έχουμε αυτή την πολιτική τοποθέτηση. Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση όπου θα καλύπτονται όλες οι λαϊκές ανάγκες, όπου η τέχνη και ο πολιτισμός θα είναι εύκολα προσβάσιμος, θα δίνει τις υποδομές και τον ελεύθερο χρόνο ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να αναπτύσσει το ταλέντο του, να ανακαλύπτει τις κλίσεις του».


P.E. Παρακολουθείτε την πολιτική και κοινωνική πορεία της χώρας ενώ παράλληλα είστε και καλλιτέχνες δηλαδή από την φύση σας αισιόδοξοι. Η Ελλάδα του μέλλοντος; Καλύτερη ή χειρότερη θα είναι;

EτΜ. «Αυτοί που έχουν την εξουσία σχεδιάζουν την Ελλάδα ώστε να είναι ο λαός στην λιτότητα και αυτοί να μπορούν να διογκώνουν τα κέρδη τους. Συνεπώς διασφαλίζουν την θέση τους από τη μία παίρνοντας μέτρα για να τσακίσουν τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα κάνουν επίθεση στη συνείδηση ειδικά των νέων ανθρώπων ώστε να πειστούμε ότι τίποτα δεν αλλάζει. Ότι το σύστημα τους είναι ανίκητο.

Παρόλα αυτά έχουμε εμπιστοσύνη στο δίκιο και στη δύναμη του λαού ότι αυτά τους τα σχέδια θα μπορέσουμε να τα φέρουμε τούμπα σύντομα».

P.E. Ένα φεστιβάλ θα ήταν ιδανικό για να εκφραστείτε;

ΕτΜ. «Βρίσκουμε βήμα εδώ και χρόνια στο φεστιβάλ της ΚΝΕ όπου αποτελεί το πιο μεγάλο και μακρόχρονο πολιτιστικό/πολιτικό φεστιβάλ της χώρας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι "παίρνουμε τη σκυτάλη" από καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς που εκφράστηκαν από αυτό το φεστιβάλ όπως οι Θεοδωράκης, Λοίζος, Ρίτσος, Μικρούτσικος κ.α. Πάντως είναι σήμερα ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλα τέτοια φεστιβάλ όπου θα μπορούν να εκφράζονται νέοι καλλιτέχνες χωρίς να εξαρτώνται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες».

            P.E. Το χειμώνα θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη η δουλειά σας, τι να περιμένουμε;

EτΜ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο όπου θα το κυκλοφορήσουμε μόνοι μας σε μορφή cd. Τα τραγούδια και το περιεχόμενό τους όπως είπαμε, θα αφορούν όλες τις πλευρές τις καθημερινότητας όπως την βιώνουμε όλοι μας μέσα από τη δική μας οπτική».