Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 59η Κατασκήνωση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων (ΕΠΠ) του 2ου Συστήματος Πάτρας το τριήμερο 22-24 Ιουλίου 2016 στο μοναδικό δάσος της Ελαίας Μεσσηνίας.

Πάνω από 35 παλαιοί πρόσκοποι του Συστήματος συμμετείχαν για στο καθιερωμένο ετήσιο κατασκηνωτικό ραντεβού, με κάποιους να ταξιδεύουν από τον Καναδά και την Αγγλία, για να ζήσουν την μοναδική αυτή εμπειρία. Μαζί τους συμμετείχαν και τρεις παλαιοί πρόσκοποι από το Αίγιο.


34 χρόνια μετά το 1982, όπου το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας κατασκήνωσε για πρώτη φορά στο δάσος της Ελαίας, τα τότε λυκόπουλα-πρόσκοποι-ανιχνευτές-αρχηγοί ξανάσμιξαν στον ίδιο χώρο, ως Παλαιοί Πρόσκοποι πλέον, και παρά τα γκρίζα τους μαλλιά και κάποια παραπανίσια κιλά, ξαναθυμήθηκαν τα νεανικά τους χρόνια σε ένα ξεχωριστό προσκοπικό τριήμερο γεμάτο δράση, διασκέδαση και αναμνήσεις.

Την έναρξη της Κατασκήνωσης σηματοδότησε το καθιερωμένο δείπνο με γουρουνοπούλα στο Κάστρο της Κυπαρισσίας την Παρασκευή το βράδυ.

Αποκορύφωμα της τριήμερης κατασκήνωσης ήταν η πυρά γέλιου το βράδυ του Σαββάτου. Γύρω από τη φωτιά που άναψαν στην παραλία της Ελαίας, δίπλα στις εκβολές της Νέδας, οι παλαιοί πρόσκοποι διασκέδασαν με παλιό καλό προσκοπικό τραγούδι, παιχνίδι και αυτοσχέδια σατυρικά θεατρικά σκετσάκια.


Νωρίτερα, το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης της 2ης Ομάδας Πάτρας στην Ελαία, είχε προηγηθεί συνάντηση των παλαιών προσκόπων της Ένωσης 2ου ΣΠ Πάτρας, Διονύση Σιμόπουλου, Γιώργου Δάσιου και Θανάση Αδαμόπουλου, με Ανιχνευτές της 3ης Κοινότητας Παραδεισίου Ρόδου, που επίσης κατασκήνωναν την περίοδο αυτή στην Ελαία, όπου συζήτησαν θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με επίσκεψη στην κατασκήνωση της Ομάδας του 2ου Συστήματος Πάτρας στην Ελαία, όπου φιλοξενούνταν και παιδιά από το ελληνόφωνο γυμνάσιο των ΗΠΑ «Ακαδημία Σωκράτης» καθώς και από δύο Προσκοπικά Συστήματα της Γαλλία, όπου οι παλαιοί πρόσκοποι τραγούδησαν και έπαιξαν με τα παιδιά.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΕΠΠ του 2ου Συστήματος Πάτρας, για τον απολογισμό & αξιολόγηση της δράσης της προηγούμενης χρονιάς και τον προγραμματισμό για την νέα χρονιά.

Η κατασκήνωση έληξε την Κυριακή το απόγευμα, με τους παλαιούς προσκόπους να ανανεώνουν το κατασκηνωτικό τους ραντεβού για του χρόνου το καλοκαίρι, με την ευχή να είναι μαζί τους και όσοι αδελφοί δεν μπόρεσαν εφέτος. Παράλληλα τον Οκτώβριο ξεκινά το νέο πλούσιο πρόγραμμα δράσης της Ένωσης.