Οι νεότερες γενιές των Πατρινών δεν μπορούν να φανταστούν την πλατεία Μαρκάτο και γενικότερα την αγορά της περιοχής, χωρίς το μεγάλο και αχανές κτίριο της Ασφάλειας Πατρών που ξεκινάει από την Ερμού και πιάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.

Στην συνείδησή τους η περιοχή είναι συνυφασμένη με το συγκεκριμένο κτίριο. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Το Μαρκάτο και η πλατεία του, μέσα από την διαδρομή της ιστορίας του δεν έχει καμία σχέση με το αχανές αυτό κτίριο της Ασφάλειας Πατρών.

Το κτίριο αυτό ήρθε να προστεθεί στην περιοχή και να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στην εκεί αγορά και στην ιδιομορφία του Μαρκάτο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κατά καιρούς και οι επαγγελματίες της παραδοσιακής συνοικίας με τα τεχνικά επαγγέλματα.

Την δεκαετία του 1960, πριν από το ’70, το κτίριο της Ασφάλειας Πατρών δεν υπήρχε. Στην θέση του υπήρχε το νεοκλασικό της φωτογραφίας που σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε από την σελίδα Patras Photos Old Special στέγαζε στο ισόγειο του φαναρτζίδικα και εργαστήρια λαμαρίνας και τσίγκου.

Από πάνω, στον όροφο του κτιρίου στεγαζόταν το Πρωτοδικείο. Το Μαρκάτο τότε, ήταν η κλασική αγορά των παραδοσιακών επαγγελμάτων και των τεχνικών, αφού εκεί είχαν τα εργαστήριά τους και δραστηριοποιούνταν στην τέχνη τους.

Το κτίριο αυτό γκρεμίστηκε λίγο πριν από το 1970. Όταν μετά από λίγα χρόνια κατασκευάστηκε το κτίριο της Ασφάλειας Πατρών στην θέση του, το Μαρκάτο έπαψε να είναι πια το ίδιο. Και από τότε, σύμφωνα με πολλούς, η παραδοσιακή αγορά της Πάτρας, έχει χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα…

(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Πορφυρόπουλου και αναρτήθηκαν στην σελίδα Patras photos old special).