Πολύ επιτυχημένο κρίνεται το φετινό τετραήμερο Φεστιβάλ Σταφίδας στο Γρηγόρι Αιγιαλείας, από πλευράς διάρκειας, πρωτοτυπίας, περιεχομένου και προσέλευσης κοινού, που διοργάνωσε  για 21η συνεχή χρονιά ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ». Οι εκδηλώσεις άρχισαν την 21 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Ιουλίου με το 17ο Ελληνικό παραδοσιακό χορευτικό πανόραμα, στην πλατεία του χωριού Γρηγόρι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν παραδοσιακοί χορευτικοί όμιλοι, οι οποίοι παρουσίασαν χορούς από διάφορα μέρη του Ελληνισμού, με παραδοσιακές ενδυμασίες και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που παραβρέθηκε. Οι προσκεκλημένοι όμιλοι ήταν οι εξής: Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας, Λαογραφικός και χορευτικός Σύλλογος Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου και Χορευτικός Όμιλος Καμαρών «οι Αρχαίες Ρύπες».

Στη συνέχεια, ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών, δώρων καθώς και του Φωτογραφικού Λευκώματος για την καλλιέργεια της σταφίδας, έκδοσης του Συλλόγου έτους 2014, στους υπεύθυνους των Χορευτικών Ομίλων και στους χοροδιδασκάλους όπως: για το Χορευτικό Όμιλο Καμαρών «οι Αρχαίες Ρύπες» στους Τζίφα Κωνσταντίνο Πρόεδρο και Σιακκή Γεώργιο χοροδιδάσκαλο, για το Λαογραφικό και χορευτικό Σύλλογο Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης» στον υπεύθυνο και χοροδιδάσκαλο Παναγιωτόπουλο Ιωάννη, για την Ένωση Κυπρίων Ν. Αχαΐας στους χοροδιδασκάλους Πολυβίου Ευάγγελο και Τόνια Μιχαήλ και για το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου στον Αντώνιο Αντωνόπολο μέλος Δ.Σ. και στους χοροδιδασκάλους Σιακκή Γεώργιο, Τσουρέκη Μάκη και Ζουροπούλου Μαρία.


Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι και χορός για όλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πανοσιολογιότατος π. Χρυσόστομος Μυλωνάς Ιεροκήρυκας Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο Αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Γκίκας Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, ο  Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Κίτσος Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δημητρόπουλου, Φιλλίπου Ανδρέας τ. Υπουργός Παιδείας Κύπρου, Κουφοπαύλου Οδυσσέας κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών-Αντιπρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας, Κουτίνας Αθανάσιος καθηγητής τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, Πολυβίου Ευάγγελος πρόεδρος Νεολαίας Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και Γραμματέας Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας,  Πολυβίου Ανδρέας τ. πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας, Γιαννοπούλου Γιώτα Στρατηγός εν αποστρατεία, Μπακάλης Θεόδωρος Ταξίαρχος, Μπαστογιάννης Φώτης από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, Αντωνόπουλος Αντώνιος από το Δασαρχείο Αιγίου, Χρυσανθόπουλος Ανδρέας πρόεδρος της Τ.Κ. Γρηγόρι, οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες.

Θεατρική Παράσταση

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 9:00 μ. μ. στην Πλατεία Γρηγόρι  παρουσιάστηκε από την Θεατρική Ομάδα Διακοπτού, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, η Θεατρική Παράσταση – Κωμωδία: «Της θείας τα καμώματα», που εντυπωσίασε το κοινό.

Κεντρική Εκδήλωση

Την Σάββατο 23 Ιουλίου στην Πλατεία του χωριού Γρηγόρι, πραγματοποιήθηκε η Κεντρική εκδήλωση του 21ου Φεστιβάλ Σταφίδας. Η βραδιά ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και περιχώρων.  Μετά το τέλος της χορευτικής παράστασης ο Σύλλογος Γρηγόρι πραγματοποίησε απονομές δώρων και αναμνηστικών στον χοροδιδάσκαλο του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, Δημήτρη Αναγνώστου. 

Πραγματοποιήθηκε προβολήσε ηλεκτρονική μορφή, του υλικού του φωτογραφικού λευκώματος: Μαύρη Σταφίδα Ο «Φρουτένιος Χρυσός» της Αιγιάλειας, έκδοσης του Συλλόγου Γρηγόρι, έτους 2014.

Ακολούθησε δημοτικό και λαϊκό γλέντι και χορός για όλους, το οποίο κράτησε κυριολεκτικά μέχρι το πρωί, με μουσική από ορχήστρα με την Αλέξια Θεοχάρη.

Παρών στην Κεντρική Εκδήλωση ήταν και ο τηλεοπτικός σταθμός OTETV στο πλαίσιο δημιουργίας ντοκιμαντέρ για την Κορινθιακή Σταφίδα.

Ο Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ» προσέφερε στους επισκέπτες συσκευασμένη σταφίδα που ήταν προσφορά της Π.Ε.Σ.

Την Κεντρική Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Κίτσος Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δημητρόπουλου, ο Αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Γκίκας Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, Ανδρέας Τζιλιλής Πολιτευτής Καθηγητής Πανεπιστημίου, Χρυσανθόπουλος Ανδρέας πρόεδρος Τ.Κ. Γρηγόρι και πολύς κόσμος. Πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά και οι αριθμοί που κέρδισαν τα δώρα είναι οι εξής: 779, 648, 639, 584 και 691. Τηλ. Επικοινωνίας για την παραλαβή των δώρων: 2691094364, 2691061469, υπεύθυνος: κ. Νικολόπουλος Γρηγόριος.


Ποδηλατικός Αγώνας

Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε την Κυριακη 24 Ιουλίου στις 7:00 μ. με το 15ο Ποδηλατικό Αγώνα, με προεκκίνηση από την Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στο Αίγιο και τη διαδρομή-αγώνα: Άγιος Κωνσταντίνος (Θέση Άγιος Νικόλαος) – Μερτίδι – Λάκκα – Τούμπα –και  τερματισμό στο Γρηγόρι. Σημαντικό πολιτιστικό και κοινωνικό γεγονός στην περιοχή της Αιγιαλείας με πρωταγωνιστές μια ξεχωριστή ομάδα 41 αθλητών (38 ποδηλάτες και 3 ποδηλάτισσες), πολλοί εκ των οποίων κοσμούν με την παρουσία τους Πανελλήνιες Διοργανώσεις.  Μαζεύτηκαν αυτό το πολύ ζεστό Κυριακάτικο απόγευμα, για να «νικήσουν» αυτό το δύσκολο βουνό!

Συμμετείχαν ποδηλατικοί όμιλοι και αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Οι 30 αθλητές και αθλήτριες ήταν αθλητές συλλόγων με προεξάρχοντα Σύλλογο τον Π.Ο.Πατρών με συμμετοχή 18 αθλητών του, ο Διαγόρας Αιγίου συμμετείχε με 4 αθλητές εκ των οποίων οι 3 ήταν κάτω των 18 ετών (η Σωτηροπούλου Γιώτα 13 και Σωτηρόπουλος Σωτήρης 10 ετών!!! και, προς τιμήν τους, τερμάτισαν και οι δύο!), ο Παναθηναϊκός, που πάντα υποστηρίζει τις ποδηλατικές προσπάθειες, όπου κι αν γίνονται συμμετείχε με 3 ποδηλάτες. Ένας εξ αυτών είναι ο 1ος της Γενικής Κατάταξης Αναστάσιος Κουμπέτσος 21 ετών με νέο ρεκόρ της διαδρομής!... Ο Ποδηλατοδρόμος Πύργου συμμετείχε με 2 άντρες και 1 γυναίκα, οι οποίοι αψήφησαν την δύσκολη διαδρομή Πύργου - Αιγίου και από την Α.Ε.Κ. και από τον Δαίδαλο Δράμας ήρθε από ένας αθλητής...

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι η συμμετοχή νεαρών παιδιών, που ποδηλατούν και αγωνίζονται με ζήλο και αφοσίωση και τα καταφέρνουν αξιοζήλευτα! 7 νεαρά παιδιά και 1 κορίτσι κόσμησαν την Κατηγορία έως 18 ετών!

Ακόμα 7 ποδηλάτες συμμετείχαν στην Κατηγορία Ανδρών 18 έως 30- ετών...

Μετά το πέρας του αγώνα στην πλατεία του χωριού, ο Σύλλογος Γρηγόρι πραγματοποίησε απονομές  κυπέλλων - μεταλλείων στους νικητές και Αναμνηστικά Διπλώματα συμμετοχής, ευχαρίστησε όλους τους ποδηλάτες και τις  ποδηλάτισσες και ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου στο πλαίσιο του 22ου  Φεστιβάλ Σταφίδας 2017 στο Γρηγόρι. 

Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιαλείας «O Άγιος Γρηγόριος» ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και όσους παρευρέθηκαν που ο καθένας με τον τρόπο του στήριξε το φετινό επιτυχημένο, κατά κοινή ομολογία, 21ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2016.



Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: