«Λαβράκια» βγάζουν κάθε τόσο οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με τα πλαστά πτυχία και τους ψεύτικους τίτλους που έχουν καταθέσει διάφοροι υπάλληλοι προκειμένου να βελτιώσουν τον μισθό τους ή ακόμα να πάρουν μία καλύτερη θέση στο ιεραρχία του δημοσίου.

Για παράδειγμα υπάλληλος υπέβαλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -στο πλαίσιο της αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών για τοποθέτηση υπευθύνων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ-ΚΕΣΥΠ)- πλαστό διδακτορικό δίπλωμα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σκοπός της, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ήταν «να παραπλανήσει με τη χρήση του τη Διοίκηση προκειμένου να ανέλθει βαθμολογικά και μισθολογικά». Αυτά διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο του διενεργούμενου ελέγχου νομιμότητας πτυχίων και πιστοποιητικών.

Η χρήση του πλαστού διδακτορικού διπλώματος είχε αποτέλεσμα αφενός να λαμβάνει από το έτος 2005 έως και την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου επίδομα διδακτορικού τίτλου και αφετέρου να καταταχθεί το 2011 στο βαθμό Γ΄ με μισθολογικό κλιμάκιο 1, αφού της αναγνωρίσθηκαν έξι έτη υπηρεσίας λόγω κατοχής διδακτορικού τίτλου σύμφωνα με το ισχύον νέο ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο.

Επιπλέον η εγκαλούμενη έκανε εκ νέου, το 2012, χρήση του πλαστού εγγράφου όταν το κατάθεσε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να λάβει επιπλέον μοριοδότηση για την κατάληψη θέσης ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ. 

Το περιστατικό αυτό είναι μόλις ένα... από τα δεκάδες που εντόπισαν το 2015 οι επιθεωρητές ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης.